Ugrás a tartalomra

Megalakult Óbecse Gazdaköre

Remélhetőleg profitálni fog Óbecse községe abból, hogy polgármestere, Vuk Radojević, az újvidéki Mezőgazdasági Karon szerzett magiszteri fokozatot, és számos – főleg a biogazdálkodásról szóló – szakmai publikáció szerzője. Anđelko Mišković mezőgazdasági és falufejlesztési tanácstag pedig ugyanezen a karon szerezte meg doktori fokozatát, tudományos munkáinak homlokterében pedig a zöldségtermesztés áll – jelentette ki a Magyar Szó Magvető mellékletének bácsföldvári élőújságán Boja András korábbi mezőgazdasági tanácsos, aki nemrégiben megalakította a község Gazdakörét. Elmondása szerint a Vajdasági Gazdakörhöz csatlakozott szerveződést a jobb érdekérvényesítés igénye hívta életre, így szeretnének többek között beleszólni a mezőőrszolgálat munkájába és az állami földek bérbeadásának kérdésébe is, de különféle biztosítási modelleket és olcsóbb üzemanyag-vásárlási lehetőségeket is szeretnének nyújtani a gazdáknak.

A szerda esti rendezvényen részt vett Molnár Viktor tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes, mgr. Fehér László közlekedési szakember, valamint Kocsi Zoltán, a Magvető munkatársa, Tóth Bátori Erzsébet szervező és Kókai Péter, a Magyar Szó marketingfelelőse is.

Molnár Viktor elsősorban a nyitott titkársági pályázatokat ismertette, de felhívta a figyelmet a mezőgazdasági alap által meghirdetett pályázatokra, így a kedvezményes kamattal járó hitellehetőségekre is.

Forró-Recsó Verona vállalkozó, volt falugazdász egy vállalkozás beindításának és működtetésének adminisztráció nehézségeiről beszélt. A bejegyzett pálinkagyártással foglalkozó cég vezetője elmondta: az év első két hónapjában több cég csukott be, mint egy évvel korábban, és a hatóságok gyakran ellehetetlenítik a törvényes keretekben tevékenykedő kisvállalkozások működését.

Mgr. Fehér László a legújabb közlekedési törvényrendelkezéseket ismertette, és kiemelte: ha nem is kötelező, érdemes biztosítást kötnie annak, aki sokat közlekedik valamilyen mezőgazdasági járművel.

 

Szerző (Forrás)
Fehér Rózsa, Magyar Szó
Többi hír