Ugrás a tartalomra

Meg akarják állítani a szabadkai Szent Teréz-székesegyház süllyedését

További vizsgálatokat végeztetnek a magyar kormány támogatásával, hogy megtalálják a megoldást.

A magyar kormány 79 millió forintból végeztet vizsgálatokat, hogy megállítsák a szabadkai Avilai Szent Teréz-székesegyház süllyedését – mondta el ma budapesti sajtótájékoztatóján a magyar Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese. Schanda Tamás hozzátette: a szakemberek várhatóan három hónap alatt végeznek a felméréssel és elkészítik a műszaki javaslatot a teljes rekonstrukcióhoz.

A szabadkai Avilai Szent Teréz-székesegyház késő barokk stílusban Franz Kaufmann pesti építész tervei alapján épült 1776 és 1779 között. A katedrális hossza 61 méter, szélessége 26 méter, tornyai 64 méter magasak. A templomot mocsaras területen emelték fel, ezért folyamatosan süllyed és a tornyai is távolodnak egymástól.

Az elmúlt években a szakemberek több módszerrel is próbálkoztak, hogy megerősítsék a talajt és megállítsák a tornyok dőlését, de eddig nem jártak sikerrel - ismertette a magyar miniszterhelyettes. Idén nyáron döntött úgy a munkálatokat felügyelő testület, hogy anyaországi segítséget kér a további munkálatokhoz. Schanda Tamás, miniszterhelyettes, Innovációs és Technológiai Minisztérium, Magyarország: „Megvizsgálták a kollégák a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Pásztor István úr által rendelkezésre bocsátott iratanyagokat, és a talajstabilizálás érdekében már végrehajtott intézkedésekről szóló jelentést. Kollégáink ősszel, szeptemberben helyszíni bejárást is tartottak, és mindezek alapján, az iratanyagokból, a helyszíni bejárás eredményeiből megállapították, hogy a statikai probléma érdekében további talajfeltárási vizsgálatokat kell elvégezni, részletes elemzésekre van szükség.”

A székesegyház korábban kezdődött rekonstrukciós munkálatait a magyar kormány eddig csaknem 340 millió forinttal segítette – mondta el Schanda Tamás. A támogatásból felújították az épület elektromos hálózatát és belső tereit, a márványburkolatot, a padlózatot és az oltárt. Most újabb eszközöket biztosítanak. „A magyar kormány közel 79 millió forintos forrást biztosít arra, hogy a következő három hónap során a legjobb magyarországi szakemberek tudják elvégezni a felmérést, és el tudják készíteni a teljes rekonstrukcióra vonatkozó műszaki javaslatot.”

Az épületet az elmúlt években többször is próbálták stabilizálni. Először vascsöveket helyeztek a tornyok alá, majd műgyanta befecskendezésével próbálták megállítani a templom homlokzatán végigfutó repedés szélesedését és a tornyok dőlését, sikertelenül. „Reméljük, hogy a mostani felmérés, illetve hogy az ez alapján kidolgozott műszaki javaslat lehetővé teszi a talajnak a megerősítését, és biztosítja majd, hogy az épület a következő évszázadokban tovább tudja szolgálni a vajdasági magyar közösséget, és egyébként pedig az egész nemzetünket és a keresztény Európát.”

Schanda Tamás kitért arra is, hogy Magyarország elkötelezett a külhoni magyarság támogatása és a Kárpát-medence értékeinek megóvása mellett, és ezt az elmúlt években sokszor bizonyította. Folyamatosak a határon túli magyar közösségeket támogató programok és a kormány a nemzetközi fórumokon kiáll a magyar közösségek érdekeiért – hangsúlyozta a miniszterhelyettes.
Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen