Ugrás a tartalomra

Mátyás király emlékére

Holnap kerül a szabadkai városi képviselő-testület elé a javaslat, hogy Corvin Mátyás tiszteletére szobrot emeljenek a róla elnevezett utcában

A szabadkai városi tanács határozati javaslatot hozott azzal kapcsolatban, hogy Mátyás király szobrot kapjon Szabadkán, a nevét viselő Corvin Mátyás utcában.

A javaslatot a városi képviselő-testület elé holnap terjesztik elfogadásra. A szoboremelési javaslat kapcsán Horvát Tímeától, Szabadka alpolgármesterétől megérdeklődtük, hogy miért tartja a városi önkormányzat fontosnak, hogy szoborral tisztelegjen Mátyás király emléke előtt: 

– A 2018-as évet Mátyás király emlékévének nyilvánították, idén van megkoronázásának 560., a születésének pedig az 575. évfordulója.

Úgy vélem, nem szorul magyarázatra az, hogy a szobra miért az ő nevét több éve viselő utcában kaphat teret. A szoboremelés különösképpen a szabadkaiak, a város örömére szolgál, hiszen azon túl, hogy történelmileg igen jelentős reneszánsz uralkodóról van szó, aki nagy jelentőséggel bír Szabadka és a város minden polgára számára, ez a tisztelgés nem csak történelmi, közösségi szempontból is fontos.

A Corvin Mátyás utca, ahova a szobor elhelyezésre kerülhet, turisztikai-idegenforgalmi szempontból is frekventált, szívesen látogatott utcáról van szó.

A városi önkormányzat számára fontos, hogy pont most, ebben az évben került a szoborállítás indítványozásra a városi tanács elé.

A szabadkai szoborállítási bizottság egyhangúlag támogatta és elfogadásra javasolta a városi tanácsnak. Örömmel mondhatom, hogy a városi tanács minden tagja egyhangúlag szavazta meg ezt a javaslatot, és a képviselő-testület elé terjesztette – a pénteki ülés napirendi pontjaként – elfogadásra. Procedurális szempontból ezek azok a lépések, amelyeket tiszteletben kell tartani egy szoborállítási folyamatban.

A tegnapi egyeztetési tanácsülésen, amelyen a városi képviselő-testület minden képviselőcsoportjából jelen voltak a képviselők, az ellenzék soraiból is jelezték – ami külön örömünkre szolgál – hogy a holnapi ülésen támogatni tudják ezt az indítványozást. Reményeink szerint ez így is lesz – mondta a lapunknak Horvát Tímea.

Ahogyan arról a napokban értesülhettünk, Szabadka Város szoborállítási bizottságához Csákány Lajos fordult a szoboremelési kérelemmel. Amennyiben a városi képviselő-testület elfogadja a városi tanács határozati javaslatát, Mátyás király szobra a Corvin Mátyás utca 8-as szám alatt lesz felállítva, a Raichle-palota kerítése előtt.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, L.M.
Többi hír