Ugrás a tartalomra

A márciusi ifjak példáját követve

A hétvégén Adán két helyszínen emlékeztek meg az 1848/49-es magyar forradalomról és szabadságharcról, mégpedig szombaton Damjanich János honvédtábornok és az aradi vértanú emlékművénél a főtéren, vasárnap pedig a római katolikus temetőben az 1849-es feszületnél. Az ünnepségeken az anyaország, a Magyar Nemzeti Tanács, a községi önkormányzat, a pártok, az egyház, a közintézmények, a civil szervezetek képviselői és a helyi lakosok emlékeztek.

A Vajdasági Magyar Szövetség, a Millecentenáriumi Emlékbizottság és a Vadvirág Hagyományápoló Kör által szervezett szombati ünnepséget a Damjanich-emlékműnél a hagyományápoló kör asszony- és leánykórusa, Péter Alíz és Lévai Balázs versmondók és a Bodros tamburazenekar zenés-irodalmi műsora nyitotta meg. Ezt követően dr. Rusz Radován, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja felolvasta Orbán Viktor magyar miniszterelnök ünnepi üzenetét. A rendezvényen Tóbiás József, a VMSZ Ada községi szervezetének elnöke mondott ünnepi beszédet, amelyben a márciusi ifjak bátorságát és kiállását méltatta, akik szembeszálltak a Habsburg-hatalommal. Kiemelte, hogy példájuk igazolja, hogy az alkalmazkodás soha nem hoz megújulást, csak a bátorság, a cselekvés, az összefogás és az elszántság:

– A szabadságharc legfőbb üzenete számunkra, hogy tanulnunk kell őseinktől, mind elszántságot, mind elhivatottságot. Tanulnunk kell a múlt buktatóiból. Tegyük félre, ami elválaszt minket, és vegyük elő, ami összeköt. Legyen bátorságunk, akaratunk és kitartásunk az előttünk álló kihívásokkal teli időszakban, és fogjunk össze egy jobb jövő reményében – zárta beszédét Tóbiás József.

Az ünnepség koszorúzással zárult a Damjanich-emlékműnél, ahol dr. Rusz Radován a szabadkai főkonzulátus nevében koszorúzott, Búcsú Attila az adai önkormányzat képviseletében, Péter Krisztina a Magyar Nemzeti Tanács részéről és Ceglédi Rudolf és Kiss Nándor a Vajdasági Magyar Szövetség nevében. A VMSZ Ada községi szervezetének képviseletében Tóbiás József, Rigó Flórián és Szollár Zoltán helyezett el koszorút, a Millecentenáriumi Emlékbizottság nevében Gruber Ferenc, a Vadvirág HK részéről Varga Lívia és Péter Alíz, az Aranykapu ME képviseletében Sóti Ernő, a Százszorszép ME nevében Nagy Rózsa és Nagy Némedi Éva, a VMDP részéről Györe Béla, a Pro Communitas civil szervezet és a Moholi Családok Egyesülete képviseletében Világos Tibor, valamint a Csobolyó ME oldaláról Lajkó Mária és Bartusz Valéria.

Ada község önkormányzata, a Szarvas Gábor Könyvtár, a Műszaki Iskola, a Cseh Károly Általános Iskola és a Bartók Béla Zeneiskola vasárnap tartott koszorúzási ünnepséget a magyar forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a katolikus temetőben. Az 1849-es zentai vérengzés adai áldozatainak tiszteletére emelt feszületnél a zenede, az általános és a középiskola diákjai mutattak be alkalmi zenés-irodalmi emlékműsort, fellépett Véber Róbert, Tóth Dalma és Berec Katinka szavaló, valamint a zeneiskola fúvós kamarazenekara. A megemlékezés koszorúzással fejeződött be a feszületnél, ahol a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Péter Krisztina koszorúzott, Ada község önkormányzatának vezetősége, Bilicki Zoltán polgármester, Zoran Dragin alpolgármester és Búcsú Attila községi képviselő-testületi elnök, a Szarvas Gábor Könyvtár nevében Barna Kolozsi Valéria és Zaj Szilvia, a Vajdasági Magyar Szövetség Ada községi szervezete részéről Tóbiás József, Rigó Flórián és Szollár Zoltán, az Aranykapu ME nevében Sóti Ernő, illetve a moholi helyi közösség képviseletében Dávid Rita.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, csin
Többi hír