You are here

Az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek ma délután Topolyán.

A Nyugati temetőben a Vajdasági Magyar Szövetség és Vajdasági Magyar Demokrata Párt közös szervezésében történelmi visszatekintővel idézték fel a március 15-ei eseményeket, majd elhelyezték a kegyelet virágait a Hősök sírjánál.

Az ünnepi megemlékezés a Himnusszal és Wass Albert: Emlékezés egy régi márciusra című költeményével kezdődött. Ezután Kovács Viktor tartott ünnepi beszédet. A topolyai VMSZ Ifjúsági Fórumának elnöke elmondta, a március 15-ei események megerősítették a magyar nemzeti öntudatot az egész világon: „A forradalmat fiatalok kezdték, ezért nagyon át tudjuk érezni a helyzetüket, és úgy érezzük, hogy a mai időkben is, nekünk is arra a bátorságra és kitartásra van szükségünk, ami nekik volt meg akkor.”

Topolyán már az 1860-as években is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharcról - mondta Tomik Nimród. A VMSZ topolyai helyi szervezetének elnöke hozzátette, a megemlékezések 172 év távlatából még jelentősebbek: „1945 után nem volt szabad megemlékezéseket szervezni, és néhány bátor topolyai 1991-től minden évben szervez megemlékezést, úgy március 15-én, mint október 6-án. Úgy gondolom, hogy ez egy rendkívül jeles esemény, hiszen 172 évvel később is megemlékezünk ezekről az eseményekről.”

A megemlékezés végén koszorút helyeztek el többek között Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának, a Vajdasági Magyar Szövetségnek, a Vajdasági Magyar Demokrata Pártnak, a Magyar Nemzeti Tanácsnak, valamint Kishegyes és Topolya önkormányzatának a képviselői.

 

Szerző: 
Pannon RTV