Ugrás a tartalomra

Március 15-i megemlékezés Magyarittabén

Három évtized után az idén nem a megszokott módon zajlott a március 15-i megemlékezés a bánáti Magyarittabén.

A járványveszély miatt elmaradt az istentisztelet. Az egybegyűltek a református templom előtt álló Kossuth-szobornál tartottak emlékünnepet.

A magyarittabeiek sorsa 1904 óta szinte elválaszthatatlan a Kossuth-szobortól. A nemzet egyik nagyjának a legdélebbi szobrát a falubeliek meg tudták őrizni a legnehezebb időkben is. Meglőtték, lelökték a talapzatáról, 2015-ben pedig ellopták. Egy év múlva azonban már a felújított szobornál tartották a megemlékezést. Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Azt a hitet, azt az erőt azóta is sugározza és azért is fontos, hogy ennyien eljöjjünk. Most is azt látjuk, hogy bármilyen körülmények vannak, itt vagyunk. Hiszen a Kossuth-szobor előtt fejet hajtva valamennyien együtt azt gondoljuk, és úgy gondoljuk, hogy bármi vár ránk, akár a múltra gondolunk, akár a jövőre, egy dolog biztos: megmaradni, nemzetben, közösségben lehet csak.”

Kerekes József magyarittabéi tanácselnök köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy lesz még szükség az ifjúság elszántságára és a fiatalok tenni akarására – de nyilvánvalóan nem forradalmi eszközökkel. „Büszkék vagyunk arra, hogy az akkori ifjaknak mennyi elszántságuk és mennyi eltökéltségük volt abban, hogy elérjék, amit szeretnének. Mi ezt most meg szeretnénk mutatni, mivel hogy vannak ma is márciusi ifjak, vannak, akik továbbviszik a magyarságot, vannak, akik harcolnak a magyarokért.”

Ódri Norbert, a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumának alelnöke mondott ünnepi beszédet. Kiemelte, hogy a forradalom hősei tetteikkel bizonyították, hogy bár „egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen”. „Ha erősen él bennünk egy szebb, szabadabb jövő reménye, és képesek vagyunk együtt, egymásra támaszkodva, nekirugaszkodni a megvalósításnak, méltók lehetünk 1848 örökségéhez. Ebben segít bennünket minden évben, újra meg újra, a megemlékezés a szabadságharcra, március 15-ére és annak hőseire.”

Fellépett Szakáll Éva szavaló, Csige Gábor, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának a vezető konzulja pedig felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi üzenetét. A kegyelet virágait elsőként Magyarittabé polgárai helyezték el. Koszorúzott a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, önkormányzatok és civil szervezetek képviselői.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír