Ugrás a tartalomra

Marad-e a vízlecsapolási illeték?

Az európai uniós és a hazai mezőgazdaság-fejlesztési pályázatokat ismertették Temerinben

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének szervezésében tartottak előadást Temerinben a Kertbarátkör közreműködésével az európai uniós (IPARD) és a hazai mezőgazdaság-fejlesztési pályázatok lehetőségeiről.

A helyi gazdák meglehetősen nagy érdeklődést tanúsítottak a fejlesztési pályázatok iránt. Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő elöljáróban elmondta, hogy az agrártermelés szempontjából katasztrofális volt az elmúlt év.

A minisztérium meghozott ugyan bizonyos intézkedéseket, hitel-átütemezést, továbbá az árutartalékokból kiadott bizonyos mennyiségű gabonát. Az agrárminiszter kérte a vízlecsapolási illeték eltörlését is, de erről a pénzügyminisztérium részéről még nincsen döntés, és nem lehet tudni, mi fog történni.

Politikai értelemben viszont igen jó volt a mögöttünk levő év – mondta a parlamenti képviselő. A földtörvény módosításával a külföldiek már nem tudnak közvetlenül termőföldhöz jutni, a magánszemélyeknek legalább tíz évet kell aktív mezőgazdasági státusban itt élniük, hogy termőföldet vásárolhassanak. A kistermelőkről szóló rendelet meghozatalával bizonyos termékeket háztáji termékként otthonról is lehet értékesíteni.

Az idei mezőgazdasági támogatás azonban nagy valószínűséggel továbbra is 4000 dinár lesz, közvetlen területalapú, 20 hektárig, nem lesz visszafizetési kötelezettség, és számlák sem kellenek. Egyszerre történik majd a kifizetés, várhatóan március–április folyamán.

Az IPARD-pályázatokat Nagy Miklóspályázatíró ismertette. Szerinte a pályázáshoz szükséges földterületek tekintetében az IPARD-pályázatokat a vajdasági gazdákra szabták. A köztársasági és a tartományi pályázatok viszont azoknak a kisgazdáknak szólnak, akik nem tudnak megfelelni az IPARD-pályázatok támasztotta követelményeknek.

Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatóhelyettese érthetőbbé tette, hogy gyakorlatilag a kisebb és közepes termelők a hazai pályázatok útján számíthatnak támogatásra, a nagyobb volumenű beruházások pedig az IPARD-pályázatokon lesznek elérhetőek. Az érdeklődő termelők a mezőgazdasági minisztérium honlapján és a pályázatíró irodákban kaphatnak részletes tájékoztatást a pályázatokról.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, G.B.