Ugrás a tartalomra

Magyarkanizsán hagyományosan március 14-én emlékeztek

A megemlékezés a katolikus temetőben a Himnusz akkordjaival kezdődött, majd Kávai Szabolcs történész mondott ünnepi beszédet. Ezt követően a jelenlévők elhelyezték a kegyelet virágait.

Egyetértés nélkül egy nemzet sem fejlődhet, mert elaprózódik a sok külön akarat miatt - hangzott el a magyarkanizsai ünnepi műsorban. A Tisza parti településen, mint minden évben, idén is március 14-én emlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeire és hőseire.

A magyarkanizsai megemlékezés a katolikus temetőben a Himnusz akkordjaival kezdődött. Zapletán Géza esperes plébános egyházi megemlékezését követően Kávai Szabolcs történész szólt az egybegyűltekhez. Ünnepi beszédében a magyar alaptörvényből idézett: „Jogrendünk alapja szerződés a múlt, a jelen és a jövő magyarjai között.” Nekünk ezt a szerződést a lelkünkbe kell vésni és örök értékként tisztelni azt, mondta Kávai, és hozzátette: „Nem lehetünk vágott virág a vázában, amely ideig-óráig gyönyörködtet, de előbb-utóbb sorsa az elhervadás, a nyom nélküli eltűnés. Minden év március 15-e emlékeztet, kötelez bennünket arra, hogy a márciusi ifjak, Kossuth, Batthyány, Görgey és a több tízezer honvéd küzdelme nem csak egy vágott virág pillanatnyi ragyogása volt, hanem a folytonosság jegyében egy örök érvényű érték.”

Miután megkoszorúzták a 170 évvel ezelőtti magyarkanizsai hősök emléktábláját, az ünneplők a Dobó Tihamér Képtárba vonultak, ahol megnyílt Magyarkanizsa testvérvárosának, Ferencvárosnak a múltját bemutató kiállítás, majd a Művészetek Háza színháztermében ünnepi műsort tartottak.

Fejsztámer Róbert, polgármester, Magyarkanizsa: „Nagyon sokat kellene rajta dolgoznunk, hogy olyan nemzeti egyetértés mentén tudjunk haladni, fejlődni és előre mutató jövőképet kialakítani itt a mi közösségünk számára, amire majd a későbbiekben nem csak mi, hanem az utánunk jövő generáció is támaszkodhat.”

Az ünnepi műsorban a Tisza Néptáncegyesület tagjai léptek fel. A rendezvényen jelen voltak a Szabadkai Magyar Főkonzulátus, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői, a községi önkormányzat és Magyarkanizsa Helyi Közösség tisztségviselői, az óvoda és az iskola képviselői, valamint a két testvérváros, Ferencváros és Nagykanizsa küldöttségei.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír