Ugrás a tartalomra

Magyarkanizsa polgármestere: az ivóvizet nem mérgezte a nyersolaj

Ma délelőtt Fejsztámer Róbert látogatást tett a Bicskei-tanyán, ahol még március 12-én nagyobb mennyiségű frissen kiaknázott nyersolaj öntötte el az egyik olajkút körüli szántóföldet.

A frissen kiaknázott nyersolaj még március 12-én öntötte el Bicskei Péter szántóföldjét. Azóta sem történt semmi változás, kártérítést nem kapott, a nyers kőolaj még mindig ellepi a szántóföldet, az olajkút viszont azóta már nem működik. „Azóta nekünk nincs nyugtunk, erről 50 méterre a kút, amarról 80 méterre a kút, zörög, csattog mindig. Jelenleg ez áll, hogy miért, állítólag be van dugulva a cső, nem jön kőolaj, nem bírják hordani, meg nem is merik tovább, mert elég nagy kárt csináltak, kieresztették az ő hibájukból, mert nem vigyáztak.”

A baleset után a környékbeli lakosok rögtön értesítették az önkormányzatot, akik az esetet jelentették a tartományi szerveknek, akik több felmérést is végeztek a helyszínen. Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester ellátogatott a helyszínre. „Március 16-án kértük fel a tartományi szerveket, hogy végezzenek talajanalízist és vízanalízist, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy meddig szivárgott le az a kőolaj, ami kiömlött a szántóföldre. A vízanalízis már megérkezett és ott kimutatták, hogy szerencsére az ivóvizet nem mérgezte, károsította az a kőolaj, ami kiömlött a kútból, azonban a földanalízis kapcsán még nem érkeztek meg az eredmények, így nem tudunk semmi biztosat mondani. Az szabad szemmel is látszódik, hogy a kőolaj még mindig fent van a föld felszínén, és valójában nem sikerült a NIS munkatársainak teljes mértékben szanálni ezt a kárt.”

Bicskei Péter a környezetszennyezés mértéke miatt az idei évben biztosan nem tudja használni az olajkút melletti szántóföldjét, így csak a kártérítésben bízhat.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét