Ugrás a tartalomra

Magyar tagozat nyílhat Maradékon?

Nyilas Mihály: Most elsősorban a szülőkön múlik, hogy megvalósul-e az elképzelés

Maradékon tett látogatást Nyilas Mihály tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár, s ott-tartózkodása alatt többek között felkereste a Branko Radičević Általános Iskolát is, hogy annak igazgatójával megvitassák az oktatási intézmény legégetőbb gondjait. Beszélgetett Halász Dániel református lelkésszel és a maradéki művelődési élet képviselőivel is.

Elsőként Zvonimir Čaušević iskolaigazgatóval tárgyalt, s lapunknak adott nyilatkozatában is erre a találkozóra tért ki először.

– Véleményem szerint nagyon értékes tapasztalatot szerezhetünk, ha meglátogatjuk ezt a falut. Egy életképes kis magyar közösséggel találkozhatunk ott, melynek a becslések szerint négyszáz a lélekszáma, a falué pedig közel kétezres. A helyi általános iskolában 1978 óta nem működik magyar tagozat, s ez a tény természetesen gyengítette a magyar identitás jelenlétét. Az utóbbi években azt látjuk, hogy elindult egy folyamat, mely lassan változtathat ezen a helyzeten. Az iskolában már évek óta folyik a magyar nyelv ápolása. Egy bizonyos pótoktatás ez, melyben a 190 közül mintegy hetven tanuló részt vesz, s ez már eleve jelentős eredménynek tekinthető. Mostani látogatásunkkor annak lehetőségét kezdtük el mérlegelni, hogy egy kombinált tagozatot indítsunk el az alsós tagozatokban – ismertette Nyilas.

Mint mondta, jelenleg négy kisdiák utazik a Magyar Nemzeti Tanács iskolabusz-programjának keretében Újvidékre azért, hogy magyarul tanulhasson, közülük ketten második osztályosok, ketten már felső tagozatba járnak. Hozzátette, hogy amennyiben sikerülne a két második osztályos diák mellé találni legalább három elsőst, akkor jövőre már akár helyben beindulhatna magyarul az oktatás egy összevont magyar tagozat létesítésével, ami Nyilas elmondása szerint hatalmas áttörést jelentene.

– Az iskolaigazgatóval folytatott beszélgetésből az derült ki, hogy egy megvalósítható elképzelésről van szó. A titkárságunk, mely illetékes az ilyen kérdések rendezésében és a tagozatok megnyitásának jóváhagyásában, természetesen pozitívan áll az ügyhöz, itt is megvan a kellő szándék. Elsősorban a szülőktől függ most az, hogy megvalósul-e az elképzelés. Úgy gondolom, jó esély van arra, hogy ők is támogatásukról biztosítsák a dolgot. Azt szeretném, ha a szülők megfontolnák a lehetőséget. A kezdeményezést mi hamarosan felvetjük, elindítunk Maradékon egy akciót, s a szülőknek is alkalmuk lesz nyilatkozni, véleményt nyilvánítani – fogalmazott a titkár.

Mint azt Nyilas elmondta, megtekintették az oktatási intézményt, meggyőződtek az ottani állapotokról.

– Egy jól működő, eredményes iskoláról van szó, ahol azonban szükség lenne beruházásra, felújítási munkálatokra és a felszereltség bővítésére is. Egy-két héten belül a titkárságunknak lesz egy pályázata az általános iskolák felszerelésének beszerzésére, a maradéki intézménynek számítógépekre lenne a legnagyobb szüksége az informatikai kabinet bővítéséhez. Úgy gondoljuk, hogy amennyiben ez ügyben benyújtja pályázatát az iskola, a titkárság a segítségére tud majd lenni. Tíz-tizenkét számítógépről lenne szó, mely jelentősen javítana az oktatás minőségén.

A maradéki út során a Petőfi Sándor Művelődési Egyesületbe és a református egyházba is ellátogatott a titkár, az ottani magyarság helyzetét érintő kérdések voltak a hangsúlyosak e beszélgetések során, melyeken részt vett Berta Zoltán, az inđijai önkormányzat tisztségviselője is. Mint Nyilas elmondta, az egyesület jól dolgozik, s dicséretes az egyház keretén belül működő játszóház létrehozása is, mert mindez alapja lehet a magyar tagozat későbbi megalakításának.

Szerző (Forrás)
Virág Árpád, Magyar Szó
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen