Ugrás a tartalomra

Magyar óvodai napközi Nagykikindán

Az anyaországi támogatásból jut a szajáni és a kisoroszi óvodának is

Nagy a sürgésforgás, pakolás a nagykikindai Naša radost, azaz a Mi Örömünk Óvodában.

Az óvónők és a személyzet többi tagja csomagolja a játékokat és didaktikai eszközöket, kipakolja a bútorokat, hogy a kivitelező cég munkásai el tudják végezni a padló cseréjét.

Jövő héten a kezdődnek a felújítási munkálatok, amelyeket a magyar kormány finanszíroz a határon túli magyar óvodák támogatási programja keretében. Nagykikindán egész napos benntartózkodást lehetővé tevő magyar napközis tagozat korábban nem volt.

Az óvoda nevelőtestületének vezetője, Miroslava Vučić a következőket mondta:– Intézményünkben a 2016/17-es tanévben 92 gyermek volt beiratkozva, velük három szerb és egy magyar tannyelvű csoportban foglalkoztunk.

A támogatásnak köszönhetően megújulnak az oktatási termek, a mellékhelyiségek, kicserélik a kopott parkettát, az ajtókat, megújul a bútorzat és a konyhafelszerelés, és újra lesznek meszelve a falak.

Az egyik foglalkozásokra szolgáló termet átalakítjuk egész napos benntartózkodást lehetővé tevő napközivé, amely kiegészül ebédlővel, és itt nyitjuk meg szeptembertől a magyar napközis tagozatot.

A támogatásnak hála intézményünk minden kis lakóját megújult környezetben várjuk az őszi tanévkezdéskor – mondta Miroslava Vučić.

A nagykikindai községben nem csupán Nagykikindán végeznek óvodai fejlesztéseket, erről Talpai Sándor, Nagykikinda polgármesteri tanácsadója tájékoztatta lapunkat:

– Mint ismeretes, a magyar kormány több milliárd forintos támogatást nyújt a határon túli magyar óvodák fejlesztésére, ezért rendkívüli módon hálásak vagyunk az anyaországnak.

Vajdaságban a Magyar Nemzeti Tanács felmérése alapján választottuk ki azokat, a főleg szórványban működő magyar tagozatokkal is rendelkező óvodákat, amelyek bekerültek a támogatott óvodai intézmények közé.

Nagykikinda községben a kisoroszi, a szajáni és a nagykikindai óvoda került be a támogatási programba, amelynek keretében a legnagyobb léptékű támogatást Nagykikindán a Mi Örömünk Óvoda kapja.

Számunkra, szórványban élő magyarok számára a legfontosabb újítás, hogy egy magyar napközis tagozatot alakíthatunk ki. Korábban még sosem volt egész napos benntartózkodást lehetővé tevő magyar napközis óvodai tagozat Nagykikindán.

Ősztől itt 10-12 magyar kisgyerek elhelyezésére számítunk, akik számára igyekszünk megszervezni utaztatást is az óvodába.

A nagykikindai óvodafelújítás, a padlócsere több mint egymillió dinárba kerül, a kiegészítő bútorok, szőnyeg, konyhai felszerelés stb. pedig további, csaknem félmillió dinárt igényel. Ha már minden együtt van a napközi megnyitásához, a magyar gyerekek egész napos felügyeletének a megszervezéséhez két új óvónő munkába állítására van szükség. A két új alkalmazott fizetésére további 1,3 millió dinár áll rendelkezésre a támogatásból.

A szajáni óvodában a nyílászárók, az ajtók és ablakok cseréje fog megvalósulni őszig. Ebben a falusi óvodában a központi fűtés felújítását is elvégezzük. A munkálatok értéke megközelítőleg 1,3 millió dinár. A felújítási, renoválási munkálatok finanszírozása mellett a támogatásból a nagykikindai, a szajáni és a kisoroszi szórványközpontban lévő óvoda még egy-egy új játéksarokkal, a kisoroszi és a nagykikindai óvoda pedig szabadtéri játszótérrel bővül – mondta Talpai Sándor.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Gergely József
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen