Ugrás a tartalomra

Magasabb státuszt élvezzen az anyanyelvápolás!

Az anyanyelvápolás a nemzeti kultúra elemeivel választott tantárgyként tanulható az általános és középiskolákban. Egyelőre nem jár érte osztályzat, és sok esetben a diákoknak több fakultatív tantárgy közül kell választaniuk.

A tartományi oktatási titkárság és a nemzeti tanácsok közösen keresik a megoldást arra, hogy a jövőben az anyanyelvápolás mindenki számára tanulható legyen.

Az anyanyelven való tanulás óvodától egyetemig nem oldható meg minden esetben, holott minden gyermeknek joga van anyanyelvén tanulni. Elsősorban a szórványtelepüléseken adódnak gondok az anyanyelvápolás megszervezésében.

A tartományi oktatási titkárság ezért egy beszélgetés keretében próbál megoldást keresni az anyanyelvápolás mint tantárgy státuszának javítására.

Nyilas Mihály, tartományi oktatási titkár. „Ez nem jelenti azt, hogy elállunk attól, hogy szinte mindenhol a saját nyelven, a saját anyanyelven történjen a tanulás, hiszen ha ez így történik, akkor erre a pótoktatásra nincs szükség.

Egy olyan kérdést is rendezni kell, egy közös álláspontot a nemzeti tanácsok részéről, a titkárság és a minisztérium részéről megfogalmazni, hogy a jogszabályoknak, a törvénynek, de a törvény alatti aktusoknak szükséges-e, hogy változzanak, és hogyan kell, hogy változzanak.”

A Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Petkovics Márta, a Végrehajtó Bizottság tagja elmondta, főleg szervezési gondok merültek fel a választott tantárgyakkal és tanításukkal kapcsolatban. „Egyrészt ott, ahol nagyon sok jelentkező van, nincs olyan, aki tanítsa ezt a tantárgyat, másrészt minket kérnek fel, hogy ajánljunk embereket.

Kicsit komolyabb hozzáállást várunk el az iskolaigazgatók és a minisztérium részéről is, de én úgy gondolom, hogy maga a tény, hogy ezzel a problémával elkezdtek foglalkozni, remélhetőleg ebben az iskolaévben megoldódik és jövő ősztől más státuszba fog lépni ez a tantárgy.”

Vicsek Annamária oktatással megbízott államtitkár szerint az anyanyelvápolás problémája csak egyike a kisebbségi oktatásnak. Szerinte a gyerekeket nem kellene válaszút elé állítani, amikor több fakultatív tantárgyról van szó.

„Ők jogosultak, hogy ezt a tantárgyat megtanulják, illetve válasszák, viszont nem kapnak érte osztályzatot, tehát ez a fakultatív tantárgyak között szerepel, és itt most azt is meg kell nézni, hogy olyankor, amikor több tantárgy közül választhatnak a gyerekek, mennyire sérül a kisebbségi joguk, ha például az informatika és az anyanyelv közül kell választaniuk, hiszen nem kellene ilyen választás elé állítani a gyerekeket.”

A nemzeti tanácsok képviselői közösen szeretnének egy olyan határozatot hozni, amellyel a minisztériumtól azt kérik, hogy az anyanyelvápolás választott tantárgyként magasabb státuszt élvezzen az oktatásban.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto