Ugrás a tartalomra

A Ludasi-tó napja – fókuszban a tisztaság

A Ludasi-tó tisztítására és élővilágának megmentésére hívták fel a figyelmet az illetékesek a a tó napja alkalmából. A Ludasi Látogatóközpontban beszámoltak a tavalyi munkálatokról és ismertették a további terveket is.

Akad még eleven hal a Ludasi-tó horgászainak hálójában, a víz tisztaságára mégis nagy figyelmet kell fordítani. A tisztítására ezentúl egy kétéltű nádvágógépet használnak majd. Ennek segítségével eltakarítják a elszaporodott nádat és megakadályozzák a tó eliszaposodását.

A Ludasi-tó élővilágát legjinkább a beleengedett szennyvíz veszélyezteti. A megoldás érdekében mindenekelőtt a Palics és Hajdújárás szennyvízcsatorna-hálózatát kell kiépíteni. Maglai Jenő polgármester: „Megjelent egy olyan lehetőség, hogy komoly anyagi támogatást kapjon az önkormányzat, méghozzá vissza nem térítendő összegről van szó és több millió eurós eszközökről van szó, hogy megoldjuk Palics szennyvízelvezetését, illetve Palics elvezetését a szennyvíztisztítóra, hogy tovább ne a Palicsi-tóba kerüljenek be a szennyek, illetve elsősorban a Ludasi-tóba.”

A Tartományi Környezetvédelmi Titkárság is odafigyel Ludas környezetvédelmére. Tavaly több mint 35 millió dinárral támogatták a helyi munkálatokat. Idén is körülbelül ennyit különítettek el erre a célra. Slobodan Puzović tartományi környezetvédelmi titkár: „A tartományi titkárság a 2015-ös évre 30 millió dinárt különített el a költségvetésből a Palicsi Park, illetve a Palicsi-tó, a Ludasi-tó és az őket körülvevő vizek ökológiai állapotának javítására.”

A Palics-Ludas Közvállalat igazgatója elmondta, ők egész évben arra törekednek, hogy a Ludasi-tó és környéke megfelelő élőhely legyen. Márton Ferenc: „Itt folyamatosan, mint a terület kezelője próbáljuk itt ezt rendben tartani. Ahogy minden évben, az idén is le fogjuk kaszálni a különféle legelőket illetve a réteket a tó környékén, hogy ne nádasodjanak el. Illetve az idei évtől kezdve már ezzel a kétéltű nádvágógéppel is tudjuk a tó medrét is takarótani, ezáltal is kihordva a szerves anyagokat és csökkentve a víz terhelését.”

A Ludasi-tó napján a gyerekek is sok érdekességgel ismerkedtek meg. Testközelből figyelhettek meg néhány madárfajt, végig követhették a madárgyűrűzés folyamatát és hallhattak a környezetvédelem fontosságáról is.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen