Ugrás a tartalomra

Letették a szentkúti zarándokhely új épületének alapkövét Doroszlón

A doroszlói Szentkút a katolikus hívek által látogatott Mária-kegyhely a Vajdaságban. A zarándokhely most egy épületegyüttessel bővül, ahol a látogatók megpihenhetnek. Az alapkő letételének alkalmából ünnepséget rendeztek a templomkertben.

A doroszlói Szentkutat évente 15–20 ezer hívő keresi fel Kisboldogasszony napján. Ezért nagy szükség van egy olyan épületre, ahol a zarándok kipihenhetik fáradalmaikat. A befektetés további idegenforgalmi és gazdasági lehetőségeket is nyújt a nyugat-bácskai településnek.
Pelt Ilona, tartományi parlamenti képviselő, VMSZ: „Az új beruházás 311 millió dinár, ami azt jelenti, hogy kialakítanánk egy teljes vizesblokkot. Ez egy nagy probléma, mivel általában a Kisboldogasszony búcsú alkalmával 10.000 zarándok is ellátogat és azt gondolom, ez az egyik legfontosabb része a beruházásnak.”
Még egy 500 személyes teret alakítanak ki, ahol a zarándokok megpihenhetnek, illetve egy 60 férőhelyes szállást. A beruházást a Magyar Kormány, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Magyar Nemzeti Tanács támogatja.
A doroszlói Szentkút a vajdasági magyar közösség egyik legfontosabb zarándokhelye – emelte ki Hajnal Jenő, az MNT elnöke.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „2008-ban kezdődtek el az építkezések. Azóta látjuk, hogy milyen fejlődés alakult ki. Az igény, a Mária iránti tisztelet szükségessé teszi, hogy a XXI. század körülményeihez és igényeihez megfelelő kegyhelyé alakuljon a doroszlói Szentkút. Az építkezésnek a folytatása következik a mai napon.”
Az ünnepségen főzőversenyt is rendeztek. A rossz idő ellenére a résztvevők remek hangulatban kezdtek neki a bográcsok felállításának. Többen külföldről tértek haza az eseményre és a környező településekről is érkeztek.
Goga Zsolt, versenyző: „Kúláról jöttünk. A kúlai Népkör Magyar Művelődési Egyesület csapatát képviseljük. Minden alkalommal örömmel jövünk ide, Doroszlóra. Az idő sem gátol meg bennünket abban, hogy ma itt legyünk és együtt legyünk ezekkel az emberekkel.”
A szakácsok többsége a helyi specialitást, báránypörköltet készített. A látogatókat muzsikaszó szórakoztatta a templomkertben felállított sátorban, ahol a különböző pörkölteket is megkóstolhatták.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír