Ugrás a tartalomra

Lépést tartani a digitalizációval – a jogban is

Jogi szakfordítások, kapcsolatteremtés és bírósági ügyintézés elektronikus úton

A digitalizáció az élet minden területén előretör: az oktatásban, a gazdaságban, a fordításban, így a jogban is. E jelenséget ismerték fel a vajdasági magyar jogászok, és ezért választották témának a digitalizáció vívmányait a negyedik jogászkonferenciára, amelyet Karlócán tartottak meg szombaton.

– Megpróbáltunk keresztmetszetet adni a jelenlegi helyzetről. Szerbiában és ugyanakkor Magyarországon is, ahol sokkal fejlettebb szinten van a digitalizáció, ma már nem lehet enélkül a piacon maradni. Csak úgy lehet jogászként dolgozni bárhol, az igazságügyben ügyvédként vagy a közigazgatásban, ha lépést tartunk mindezzel – mondta Nyilas Mihály, a Vajdasági Magyar Jogász Egylet elnöke.

Dr. Mayer Erika, a Kárpát-medencei Magyar Jogász Szövetség elnöke a Kárpát Jogi Network programot ismertette a szakmai tanácsokozáson. Kiemelte, a program célja, hogy a magyar nemzetiségű jogászokat együttműködő hálózatba fogja össze.

Az együttműködés egyik sarokköve pedig az a weboldal, amelyen keresztül a kapcsolattartás megtörténhet.
A Vajdasági Magyar Jogász Egylet gondozásában jelent meg a Milyen jogon? jogász ABC fiataloknak című kiadvány.

Célja a jogtudomány népszerűsítése és a jogi kategóriák megismertetése. Brenner János, a Forum Könyvkiadó Intézet szerkesztője előadásában elmondta, hogy nem csupán egy száraz jogi ismertetőről van szó, hiszen a kiadvány által életszerű példákat adnak a szerzők a jog világából. A kötet elektronikus formátumban december 31-éig ingyen letölthető a www.ekonyv.hu és a www.vmje.rs internetes oldalakról.

A nyomtatott példány pedig a Vajdasági Magyar Jogász Egylet hivatalos honlapján rendelhető meg. Nyilas Mihály elmondta, hogy minél több középiskolás döntsön a jogi pálya mellett, az iskolákat is értesítették e lehetőségről. 

A konferencia keretében megtartott közgyűlés során elhangzott a Jogász Egylet kezdeményezése, hogy a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjjal segítse a jogi pályát választó fiatalokat. Az Újvidéki Egyetem jogi karán ugyanis még mindig nem szervezik meg magyar nyelven a felvételit, és ennek következtében egyre kevesebben választják ezt a pályát– ecsetelte Nyilas Mihály.

– Míg e bizonytalanság tart, az MNT által nyújtott ösztöndíj fedezhetné a magánegyetemek tandíjköltségét, így segíthetnénk a hallgatókon és a szüleiken.

Mindebből látszik, hogy az Egylet folyamatosan ügyködik a jogászutánpótlás megteremtése érdekében.
A Jogász Egylet tervei között szerepel egy új képzés indítása is, amely az igazságügyi vizsga, vagyis a bírói vizsga megszerzésére irányulna. Az Egylet elnöke elmondta, hogy a magyar jogászok közül kevesen döntenek e vizsga mellett, amely előfeltétele minden bírói, ügyészi és egyéb jogi munka végzésének.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, trk (Fotó: Dávid Csilla)
Többi hír