Ugrás a tartalomra

Lenne mit felkínálni, és mibe beruházni

Svájci, németországi és osztrák üzletemberek látogattak Újvidékre

Mintegy ötven fős, svájci, német és osztrák üzletemberekből álló csoport, a Wolfsber Groupe üzleti társulás képviselői látogattak szombaton délután Újvidékre, a Tartományi Képviselőház épületébe. Érkezésüket megelőzően Belgrádban, Smederevón, Karlócán ismerkedtek meg a városok természeti adottságival, intézményeivel, történelmi és kultúrális hagyatékával. A külföldi vendégek tanulmányi látogatása a belgárdi svájci nagykövetség anyagi támogatásával valósulhatott meg. A székvárosban a látogatókat fogadta Milorad Gašić, a Tartományi Képviselőház titkára, Juhász Bálint, a tartományi munkaügyi, foglalkoztatási és nemek egyenjogúságával foglalkozó titkárság titkárhelyettese, valamint Aleksandar Stojkov, a külföldi beruházásokat serkentő VIP Alap igazgatója.

Milorad Gašić beruházásokra buzdította a vendégeket, és ígéretet tett, a tartomány mindent megtesz, hogy ezt a legjobb feltételek közepette tehessék.

Juhász Bálint az idegenforgalmi adottságokról beszélt. Mint egyebek között elmondta: felvirágzóban van a falusi turizmus is, a legsikeresebb a székelykevei projektum, amely az utóbbi években Szerbiában a legtöbb vendégéjszakát jegyzi, többet mint Zlatibor vagy a Tara. Noha szép eredményeket mutatott fel eddig is, a falusi turizmus koncepciója még bővítésre szorul, tartalommal, a szolgáltatás minőségével kell növelni és más rendezvényekkel párosítani. A beruházás területén a termálvízben és a gyógyfürdőkben rejlő lehetőségekről beszélhetünk, hisz köztudott, hogy ugyanolyan potenciállal rendelkezünk, mint Magyarország vagy Szlovénia, viszont ezeket a lehetőségeket még nem használtuk ki.

Aleksandar Stojkov a Vajdasági Beruházásserkentő Alap eddigi tevékenységét, és eredményeit ismertetve szólt azokról a intézkedésekről is, amiket a külföldi beruházások könnyítése érdekében tett a tartományi kormány. Hozzátette, a VIP Alap nem csupán a jövőbeli beruházók érdekeiben jár el, hanem szem előtt tartja a már lábat vetett külföldi cégek igényeit is, hiszen ezek a vállakozások nagyban hozzájárulnak az új munkahelyek megnyitásához és a lakosság foglalkoztatásához.

Többi hír