Ugrás a tartalomra

Lendületben az önkormányzat

Kislinder Gábor polgármester évértékelője

Topolya község első embere szerint az elmúlt évben elsősorban a már megkezdett munkafolyamatok befejezésére, a projektumok lezárására törekedett az önkormányzat vezetősége. Kislinder Gábor alapvetően elégedett a 2016-ban megvalósított tervekkel, és bizakodó a most kezdődött évet illetően is.

– Megválasztásunk után már azt mondtuk, hogy mindent, amit elkezdünk, igyekszünk befejezni. Amit lehetett azt megtettük, szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy a községi irányítás már tapasztalt, és programunkban új feladatokat tűzhettünk ki. A költségvetés meghatározásakor is elmondtunk, hogy olyan helyzetben vagyunk, hogy a koalíciós partnerrel egytemben új dolgokat is elkezdhetünk. December közepén 13 millió dinár értékű szerződést írhattunk alá a tartományban, az eszközök a szennyvíztisztítás, a környezetvédelem terén lesznek felhasználva. Kiemelném a mezőgazdasági támogatási rendszerünket, a környezetvédelemre, a fásításra nagy hangsúlyt fektettünk és fektetünk az idén is. A Krivaja iszaptalanítása a másik fontos feladat ezen a téren, a DTD vállalat helyzetének rendezése után folytatni fogjuk ezt a tevékenységet. A szennyvíztisztító tervei készülnek, az engedélyeztetés előtt állunk, a jó idő beálltával megkezdődhet a munkálatok első fázisa. A körgyűrűk felújítását is folytatni fogjuk ebben az évben.

A mezőgazdaság területén a kistermelők támogatása, a kamattámogatás, az állatorvosi költségek támogatása jelentős, s ez folytatódik 2017-ben is. Az állattetemek elszállítására szeretnénk egy hűtőkocsit biztosítani. A mezőőrszolgálat, a jégelhárító rendszer biztosítása is fontos számunkra. A rakétakezelők támogatása önkormányzati pénzből tavaly is megvalósult, az összeget növelni is tudjuk, és idén is tervezzük ezeket a költségeket. Nem történhet meg, hogy legyen rakéta, de ne tudjuk kilőni. A rendszerünk működőképes.

Az ipari park területén, munkahelyteremtés tekintetében történik-e előrelépés?

– Az ipari parkban aláírtuk a szerződést egy tejfeldolgozóval, a megbeszélések alapján szeptemberen tejgyár kezdhet működni az ipari parkban. Ez a munkahelyteremtés területén is előrelépést jelentene, az első fázisban 25-30  embert alkalmaznának, de mivel tejről, tejfeldolgozásról van szó,  a topolyai és a környező falvak termelői ide szállíthatják a nyersanyagot, akár több száz termelő is biztos átvevőt kap. A megközelítés, a szennyvízhálózat, a vízhálózat biztosítása az önkormányzat feladata, az építkezés megkezdése előtt mi ezt biztosítani is fogjuk.

A városközpont évek óta érzékeny pontja Topolyának, a Vénusz és a motel romjai jobb időkre várnak.

– A színházterem elsőbbséget élvezett az elmúlt évben,  a felújítás harmadik fázisa kezdődött el, amit január végén befejeznek, utána a negyedik fázist indíthatjuk, a pénz biztosítva van. A negyedik fázis a bútorzatot jelenti, a tavasz végére a nyár elejére tervezzük a felújított, multfunkcionális épület átadását. Ami a városközpontot illeti, a két teret már használják a polgárok, a Rendezvények terén több programot is szerveztünk. A Vénusz fürdő bontása is rövidesen megkezdődhet, a bontási munkálatok előkészületei megtörténtek. December végén biztosították az épületet, minden elő van készítve a bontáshoz, ami május 1-jéig megvalósul. A motel felső emeletét le kell bontatni, a nyílászárókkal kapcsolatban nem történt előrelépés, mert voltak érdeklődők, akik ilyen formában lettek voltak érdekeltek, a tárgyalások jelenleg is folynak. A bontási tervek készülnek, a bontást követően pedig  konzerválni kell az épületet.

 A tó a város különleges értéke, sikerül-e kellő mértékben kihasználni ezt az adottságot?

– Ezen a területen is fontos előrelépések történtek 2016-ban. A tó karbantartására a helyi közösség segítségével odafigyelünk, miután a védettség dokumentumai megérkeznek a működtetőt kell majd kijelölni. A területen aktív civil szervezettekkel az együttműködés nagyon jó. A leégett csárda tulajdonosát felszólítottuk a romok eltávolítására, ha ez nem történik meg, akkor az önkormányzat a tulajdonos terhére el fogja ezt a munkát végezni. Május 1-je előtt ezt a kérdést is rendezni kell.  A tó használata a turizmus fejlesztésére irányul. Ez nekünk fontos minden szempontból: a védettség feladatokat és kötelezettséget jelent számunkra a rekreáció, a sport és a turizmus területén. A dokumentációk készülnek ezen a területen is.

A polgármester kiemelte azt is, hogy a topolyai piactér melletti parkoló felújítása is rövidesen megkezdődhet, a vízgyárhoz vezető út felújítása a végéhez közeledik, és a Művésztelep felé vezető út is épül. Az idei év története lesz – a topolyai sportvezetőség sokat tett azért, hogy tavaly december végén megtörténhetett a bejelentés –, hogy sportakadémia létesül Topolyán. A gimnázium tornaterme elkészült, a Csáki iskola tornaterme tetőterének felújítása megtörtént, a Gorica épületében, a Kodály-székházban felújítás történt, a Vuk székházát igénylik vissza a régi tulajdonosok, ezért a homlokzat felújítása várat magára, de a pénz biztosítva van.

– A fejlesztések terén nem csak a városról van szó, az utak építése, a fásítás tekintetében sem, de vízgyűrűk épülnek Zentagunarason, Karađorđevón, Tomislavci falvakban, Bajsán és Bácskossuthfalván a medencék felújítása, építése jelentős. Emellett fontos a Zentagunaras és Gunaras közötti út építése is – mondta a polgármester, majd felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzat aktuális támogatási pályázatai a napokban zárulnak.

– Az egészségügy területén hangsúlyoznám, hogy elvállaltuk három orvos továbbképzését, szakosítását. Az egészségház kettőt finanszíroz, ily módon öt szakorvost biztosítunk a topolyai egészségház számára. Munkában nem volt tehát hiány az elmúlt évben, és szerencsére munkatársakban sem, sok fiatal szakember biztosítja, hogy a lendületet meg tudjuk tartani a jövőben is – mondta végül Kislinder Gábor.

Szerző (Forrás)
H. E., Magyar Szó (Fotó: Herceg Elizabetta)
Többi hír