Ugrás a tartalomra

Legnagyobb gond a tankönyvhiány

Megtartotta alakuló ülését az MNT bánáti közoktatási konzultatív testülete

Pénteken a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolában megtartotta alakuló ülését a Magyar Nemzeti Tanács bánáti közoktatási konzultatív testülete. A konzultációnak az a célja, hogy az MNT által 2010-ben elfogadott stratégiát fölülvizsgálják és megtárgyalják a pedagógusokkal a jelenlegi állapotok tükrében.

– Visszajelzéseink alapján tudjuk összeállítani a koncepciónkat és a cselekvési tervünket a következő négy évre. Az elmúlt napok találkozói arról szóltak, hogy a pedagógusok érzik ezt a felelősséget.

Érzik azt, hogy sokkal összetettebb, sokkal nehezebb helyzetben vannak, mint a korábbi években. És ezeket a kihívásokat ők vállalni szeretnék – mondta Hajnal Jenő, az MNT elnöke.

A muzslyai ülés volt az ötödik színhelye az elmúlt tíz napban a pedagógusokkal való konzultációnak. Mint Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának az elnöke mondta, mindegyik területen más és más gondok jelentkeznek az oktatásban. Bánátban a legnagyobb gondot a tankönyvhiány jelenti, mind a szakközépiskolákban, mind az általános iskolában.

Felmerült a szerb nyelv oktatásának a hiányossága is.

Minden régiónak megvannak a maga gondjai, de vannak közös problémák is. Az egyik a diákok számának a csökkenése, amely a déli végeken a legdrasztikusabb. Salamon Géza, a székelykevei Žarko Zrenjanin ÁI igazgatója elmondta, hogy az iskolát az idén 134 tanuló fejezte be, de őszre hússzal kevesebben lesznek. Egyik ok az elvándorlás, a másik pedig a negatív természetes szaporulat.
Nagykikindán nincs magyar bölcsődei csoport. Ezen szeretnének őszre változtatni. Mert van 10-12 ilyen korosztályhoz tartozó magyar gyerek, és óvodapedagógusok is vannak.

Tóth Hajnalka, a Fejős Klára ÁI tanítónője szerint bölcsődei magyar csoport hiányában – az óvónők sugallatára – sok magyar szülő később szerb osztályba íratja a gyerekét.

Talán furcsán hangzik, de Bánátban sem ritka jelenség, hogy a magyar diákok nem beszélik a szerb nyelvet. Zombori Csaba, a tiszaszentmiklósi Dr. Tihomir Ostojić ÁI tanára szerint, ha a mi gyerekeinket meg tudjuk tanítani angolul – mert motiváltak rá –, akkor meg kell találni a motivációt arra, hogy szerbül is megtanuljanak.

Az óvodával kapcsolatos kérdésekkel az MNT közoktatási konzultatív testülete őszre foglalkozik egy konferencia keretében – bevonva az óvodapedagógusokat és más szakembereket.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K. I.
Többi hír