Ugrás a tartalomra

A legjobb tanulókat jutalmazták

Koszorúzás, ünnepi ülés és gazdag művelődési program Csóka napján

Tegnap délelőtt Csókán a község napja alkalmából az önkormányzat tisztségviselői számos polgár jelenlétében megkoszorúzták a katolikus temetőben felállított emlékkeresztet. Csóka község napja július 26-a, Szent Anna napja.

A távoli 1831-es évben ezen a napon hunyt el Csókán a kolerajárvány utolsó áldozata. A vészt túlélő csókaiak fogadalmat tettek, hogy minden évben megemlékeznek erről a sorsfordító napról.

A koszorúzást követően a színházban gazdag művelődési program kíséretében ünnepi képviselő-testületi ülésen emlékeztek meg a község napjáról. Az rendezvényt megtisztelte jelenlétével Kovács Gábor,

Magyarország szabadkai konzulja, Juhász Attila tartományi művelődési segédtitkár, Vladimir Ilić, az Észak-bánáti körzet vezetője, Dragan Jović, a nagykikindai rendőrparancsnokság vezetője, a szomszédos községek elöljárói és a csókai egyházközösségek, valamint Bordány, Decs, Deta és Sokobanja testvértelepülések képviselői.

Balázs Ferenc polgármester községnapi köszöntőjében kiemelte:

– A napjainkat jellemző nehéz gazdasági helyzet községünkben is érezteti hatását. A körülményekhez képest az önkormányzatnak sikerült viszonylagos stabil pénzügyi helyzetet teremtenie. A község területrendezési alapdokumentumainak kidolgozásához köztársasági és tartományi eszközöket biztosítottunk.

Az általános iskola felújítására közel 20 millió dinárt fordítottunk, három oktatási intézmény új személygépkocsit kapott, és közel százezer eurót fektettünk be a kommunális közvállalat gépparkjának a felújításába. Az iskoláskor előtti oktatási intézményben energiamegtakarítást jelentő beruházásokat eszközöltünk.

Az egészségügyi ellátás feltételein is sikerült javítani egészségház-felújítások és felszerelés-beszerzések által. Több, a mezőgazdasági infrastruktúrát érintő pályázatunk is támogatást nyert, de más módon is támogatjuk a mezőgazdaságot: finanszíroztuk a talajminta-elemzéseket, a jégvédelmi rakéták beszerzését, és aktiváltuk a mezőőrszolgálatot.

A szociális szférában több elkezdett projektum pénzelését az önkormányzat vette át közel tízmillió dinár értékben, de az elmúlt évben népszerűtlen intézkedések meghozatalára is szükség volt – mondta többek között Balázs Ferenc, aki külön megköszönte a Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának együttműködő készségét, igyekezetét a gyorsított honosítási eljárások ügyintézése terén.

Az ünnepi ülés után a közönséget a község művelődési egyesületeinek szólistái, szavalói, táncosai és kórusai szórakoztatták. Majd a polgármester és Mirjana Marjanov, a kkt elnöke pénzjutalmakat adott át a község legeredményesebb, Vuk-diplomás nyolcadikos diákjainak.

Elismerést kapott: Bojana Karić, Nataša Došev, Kovács Stefánia, Szabó Márta, Gubi Norbert, Sipos Igor, Kocsmár Réka, Csipak Noémi, Cára Kira, Bezdán Emília, Strbac Péter, Stefan Todorović, Jovan Vilovski, Popov Ramóna, Luka Bagavac, Dragoslav Nadrljanski és Ivana Milovanović.

Ma és holnap folytatódnak a községnapi rendezvények, Szent Anna napján 9.30-kor liturgiát tartanak a pravoszláv templomban, majd ugyanitt 16 órakor vecsernye lesz. A Szentháromság római katolikus templomban 19 órakor kezdődik a hálaadó szentmise.

Szombaton 15 órától szervezik meg az V. Csóka-napi bográcsfesztivált, amelyen a szervezők minden érdeklődőt szívesen látnak.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, ger
Többi hír