Ugrás a tartalomra

Latorcai: Erkölcsi kötelesség a határon túl élő magyarok segítése

Erkölcsi kötelesség a határon túl élő magyarok segítése és támogatása – mondta ma reggel Latorcai Csaba, a magyar Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára a szerémségi Maradékon. A reformáció 500. évfordulója kapcsán tartott istentiszteleten számos lelkipásztor és közéleti személyiség is jelen volt.

A 2000 lelket számláló Maradékon, ahol a lakosság negyede vallja magát magyarnak, él a legfiatalabb és számbelileg legkisebb református közösség. Jövőjüket az összefogásban, és a hit megtartásában látják.

Berta Zoltán: „Megvannak a tartópillérek, az egyház, most már megvan az iskola is, a művelődési egyesület, úgyhogy úgy érezzük, hogy a délvidéki református egyház legfiatalabb gyülekezetében jelképesen tudjuk ezt az ünnepet megünnepelni.”

 

Gál Albert: „Örülünk, én is meg a családom is örül, hogy itt vagyunk, jól jön, hogy kapcsolatot alakítunk ki másokkal.”

Az ünnepi szentmisén Halász Béla püspök a szeretet, a nemzeti identitás, és az összefogás fontosságát hirdette. A református közösségnek csak így van jövője.

A kerek évfordulóra Magyarországról érkezett Latorcai Csaba helyettes államtitkár, aki Orbán Viktor magyar miniszterelnök levelének tolmácsolásában elmondta, az anyaország mindig is segíteni fogja azt a közösséget, ahol a magyar nemzeti tudat él.

Legyen az tömb, vagy szórványok szórványa. Latorcai Csaba, kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár, Magyarország: „Talán a legerősebb közösségeket is az egyházak alkotják, különösen a határon túli magyar közösségek esetében. Ezeket a közösségi eseményeket, programokat folyamatosan segítjük, támogatjuk.”

Pásztor István, a VMSZ elnöke kifejtette, hogy a református egyház nemzetmegtartó erőfeszítései rendkívül fontosak. „Ahogy a politikum és a katolikus egyház együtt kell, hogy működjön annak érdekében, hogy a közösséget megerősítsük, ugyanez vonatkozik a politikumra és a református, illetve az evangélikus egyházra.

Ennek keretein belül ünnepeljük most a reformáció 500-ik évfordulóját, másrészről magunkat, hogy megmaradtunk.”

A Magyar Nemzeti Tanács számára kiemelkedően fontos a magyar közösség megtartó ereje, amit a maradékiak is bizonyítanak. 37 év után ugyanis újra megnyílt a magyar oktatás a helyi iskolában – mondta Hajnal Jenő elnök. „Ez olyan csodája a világnak, mint akkor, ott az 1400-as években magyarul megszólalt a biblia, és most két évvel ezelőtt a kisiskolások is magyarul kezdtek tanulni.

Olyan párhuzamok ezek, amelyek nem megkerülhetőek, hanem dicséretet érdemelnek mindenkitől, de legfőképp a Magyar Nemzeti Tanácstól, melynek ez a küldetése és az alapfeladata.”

Az ünnepi szentmisén fellépett a templomi vegyes kórus Hertelendyfalváról, valamint a kárpátaljai Mezőváriból érkezett vegyes kórus is. A rendezvényt koncerttel és kiállítással tették ünnepélyesebbé.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír