Ugrás a tartalomra

Laparoszkópos torony készülékkel gazdagodott a Zentai Közkórház

4K laparoszkópos torony-készülékkel gazdagodott ma a Zentai Közkórház. Az intézmény eddig a régi, több mint húsz éves eszközt használta.
Az új berendezésnek köszönhetően ezentúl olyan műtéti beavatkozásokat is el tudnak végezni Zentán, amire eddig nem volt lehetőség.

Az eddig használt laparoszkópos készüléket is bemutatta a Zentai Közkórház sebészfőorvosa.

A régi eszközzel 1995 óta végeznek laparoszkópos műtéteket. Ez a berendezés akkor a legkorszerűbbnek számított, de azóta eljárt felette az idő.

Dr. Farkas Emil, általános sebész főorvos, Zentai Közkórház: „Hagyománya van a laparoszkópiás sebészetnek. Itt a tudása megvan a sebészeknek, és most már egy olyan eszköz is került ide a tulajdonunkba, amivel elsősorban számunkra és talán a második gondolat, ezzel zárnám, hogy ez a betegek javára szolgál, a betegek gyógyításának a minőségére. Én azt gondolom, hogy ebben az esetben ez a legfontosabb.”

Grezsa István magyar miniszteri biztos beszédében kiemelte, hogy a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség és Dr. Farkas Emil érdeme, hogy a műszer a délvidék egyetlen magyar kórházába került.

Grezsa István, miniszteri biztos, Magyarország (Fidesz): „Ráadásul ez a műszer szimbolizálja azt is, hogy a betegség nem nemzetiség függő, itt magyarokat, szerbeket és minden nemzetiségű embert jól és sikeresen operálnak. Ráadásul a kórház most egy nagy fejlesztés előtt áll. Reméljük, hogy újra vonzóvá lehet tenni az egészségügyben is Zentát, és hozzá kapcsolódóan a délvidéki embereket is itthon lehet tartani a szülőföldön.”

Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke megerősítette, hogy az év végén, legkésőbb jövő év elején elkezdődik a Zentai Közkórház teljes körű felújítása, nem csak építészeti szempontból, hanem orvostechnológiai értelemben is. A most megvásárolt készüléket magyarországi támogatásból tudta megvásárolni a kórház.

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „A donáció, ami Magyarországról érkezett, az pénzben érkezett ide, 135 ezer euró értékben, és ennek a donációnak a fejében kellett lebonyolítani azt a közbeszerzést, aminek az eredménye itt van most a hátunk mögött.”

Az új laparoszkópos készülékkel ezentúl a bonyolultabb beavatkozásokat is el tudják végezni a Zentai Közkórházban. A közeljövőben laparoszkópos gyomor és hasnyálmirigy műtéteket is végeznek majd.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV (Fotó: Herédi Krisztián)
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét