Ugrás a tartalomra

Kvótanépszavazás: a horgosiak többsége a tapasztalatok alapján nemmel szavaz

A tavalyi állapotokhoz képest a migránsválság enyhült ugyan Horgoson, de a falu határában még ma is mintegy 100-150 illegális bevándorló tartózkodik. Abban reménykednek, hogy megnyitják előttük a magyar határt.

Jelenlétük egyértelművé teszi, hogy milyen választ adnak majd a horgosiak a vasárnapi magyarországi népszavazáson – hangzott el a tegnapi lakossági fórumon.

A határ menti várakozás napjaiban az idegenek jelentős károkat okoznak a falubelieknek.

Leeszik a gyümölcsöt a fákról, a szőlőt a tőkékről, feltüzelik a szőlőkarókat, bemennek a családi házak kertjébe és udvarába is.

Az is előfordult már, hogy rátámadtak a helybeliekre, akik még most is félnek. Heiszig Piroska ugyan nem regisztrálta magát, de ha szavazna, nemmel szavazna a kvótareferendumon. “Borzasztó, nem kívánom senkinek, ami nálunk volt utcáról utcára.

Sajnos este se nem merünk most se nagyon kimenni, mert azért még mindig ez van, sajnos.”

Ilyen előzmények után logikus, hogy az október másodikai magyarországi kvótareferendumon a szavazásra jogosult horgosiak a NEM-re fognak voksolni, mert elegük van az illegális bevándorlókból, hangzott el a tegnap esti lakossági fórumon, amelyet a Vajdasági Magyar Szövetség szervezett. Sors Róbert a Helyi Közösség Tanácsának elnöke biztos abban, hogy a minden horgosi nemmel szavaz majd.

“Tudjuk azt, hogy egy nem szavazattal még nem tud minden megoldódni, de egy segélykiáltás, egy figyelmeztetés ez az Európai Unió vezetői felé, hogy meg kell gondolniuk, hogyan fogják ezeket a menekülteket befogadni, akarják-e befogadni, mert mi nem akarjuk.”

A fórum vendégei arra kérték a horgosiakat, hogy szavazzanak nemmel, mert Magyarország kormánya csak egy erős, a népakaratra alapozott legitimitás birtokában tud tárgyalni az Európai Unió vezetőivel a betelepítési kvótáról.

A jelenlegi helyzet jobb a tavalyinál, de távol van az ideálistól – mondta Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője.

“Mivel globális folyamatokról van szó, olyan folyamatokról, amelyek az elkövetkező éveket is valamilyen mértékben jellemezni fogják, hogy Magyarország kormánya erős legitimitás birtokában tudjon tárgyalni a következő hónapokban az Európai Unió különböző vezetőivel, ezért fontos, hogy egyértelmű legyen az október másodikai üzenet is, hogy aki teheti, nemmel szavazzon a kvótareferendumon.”

Horgos Helyi Közösségének vezetősége igyekszik kézben tartani a faluban tapasztalható jelenlegi helyzetet, de még sok a tennivaló. Minden szavazópolgárt arra kérnek, hogy a nemet ikszeljék be a szavazólapon.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír