Ugrás a tartalomra

Közös projektet valósít meg Kiskunhalas, Szabadka és Tavankút

A Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében Mestermunka címmel a kézművesek tapasztalatcseréjét teszik lehetővé a magyar-szerb határtérségben.

A részleteket Kiskunhalason, a Csipkeházban ismertették hétfőn. A magyarországi Halasi Csipke Közalapítvány, a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület és a tavankúti Matija Gubec Egyesület közös költségvetése összesen 60 ezer euró.

A Mestermunka elnevezésű projekten belül kézműves egyesületek működnek együtt elsősorban azzal a céllal, hogy minél több turistát érjenek el. 2018-ban műhelymunkákat szerveznek, majd az év második felében a halasi csipke is bemutatkozik Szabadkán. Szécsiné Rédei Éva, igazgató, Csipkeház, Kiskunhalas: „Az első nagy rendezvényünk május első hétvégéjén várható, amikor itt, Kiskunhalason, a Csipkeházban egy nemzetközi csipkekiállítás keretében mutatjuk be a szabadkai Lányi Ernő Egyesületnek a kézimunkáit, illetve a fonott csipkéit. Ugyanekkor mutatjuk be a Matija Gubec tavankúti horvát egyesület szalmaképeit is.”

Kiskunhalas és Szabadka 2016 óta testvérvárosok, ezért különösen fontos mindkét fél számára az együttműködés. Kern Sólya Mária, önkormányzati képviselő, Szabadka: „A Lányi Ernő nagy múltra tekint vissza,  idén áprilisban 120 éves, úgyhogy ez egy csodálatos születésnapi ajándék, hogy a halasi Csipkeházzal, a halasi csipkével együtt nyert pályázatot.”

Az uniós projekt fő célja a kézművesség népszerűsítése Szerbiában, Magyarországon és az egész térségben egyaránt.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen