Ugrás a tartalomra

Kövér László avatta fel a muzslyai tornatermet

Ünnepélyesen felavatták ma a muzslyai Emmausz Kollégium új tornatermét. A szalagot Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke vágta el.

A muzslyai Emmausz fiúkollégium 2002-ben nyílt meg. Sokan attól féltek, hogy nem lesz majd elég továbbtanuló magyar fiatal Bánátban. Az utóbbi években már az volt a legtöbbször feltett kérdés, hogy mikor kap tornatermet a létesítmény. Kószó Lénárd, torontáltordai kollégista: “Szinte nem volt semmire lehetőség, mert csak az alapok voltak kiöntve, és egy év alatt annyira felgyorsultak a munkálatok, hogy egy-kettőre befejezték.”

 

A kollégium számára a tornaterem egy áldás és a 62 kollégista fiú hasznára válik – mondta az intézmény vezetője, Kalapis Sztoján szalézi szerzetes.  “A szívünk vágya az volt, hogy már legyen egy olyan hely, a fiúk számára, ahol a fölösleges energiát tudják kihasználni – jó értelemben – hogy jobban tudjanak tanulni is.”

A tornatermet Német László nagybecskereki megyéspüspök szentelte fel és áldotta meg. Mint mondta, a létesítmény felépítése egyfajta koronája a szalézi rend ötvenéves muzslyai munkájának. “Ez a tornaterem biztos, hogy nem csak a kollégistáknak fog szolgálni, hanem egész Muzslya közösségének. Tudom, hogy a szaléziaiak itt egy egész széleskörű munkát folytatnak a fiatalokkal – és nem csak fiatalokkal.”

Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke avatóbeszédében hangsúlyozta, hogy a muzslyai kollégium tornatermének a felépítése tulajdonképpen előfutára annak a programnak, amelynek az a célja, hogy gazdaságilag erősítse a délvidéki magyarságot. “Az emberek számára, a mindennapi életben kézzelfoghatóvá tudjuk tenni azt, hogy nem csak Szerbia állampolgárai lehetnek, hanem miközben lojális állampolgárai maradhatnak Szerbiának, azon közben tartozhatnak a magyarsághoz is – a magyar nemzethez, és ezt a gyakorlati tapasztalataik alá fogják támasztani – mindenek előtt a gazdasági életben.”

Az átadón részt vett Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnök, Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete és több közéleti személyiség is. A kollégium tornaterme a szórványban élő magyar középiskolások számára épült magyar támogatással.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV