Ugrás a tartalomra

Kistérségek értékeinek bemutatója

Pásztor István a Tartományi Képviselőház elnöke Muzslyán megnyitotta a Téli ízek fesztiválját

 

A muzslyai Petőfi Sándor MME nagytermében ötven hazai és magyarországi kiállító jelenlétével csütörtökön megkezdődött a Téli ízek fesztiválja. A háromnapos rendezvényen az érdeklődők megtekinthetik a kistérségek termékeit, és megbizonyosodhatnak arról, hogy kisebb földterületen és családi vállalkozásokkal is meg lehet teremteni a megélhetést és az otthonmaradás feltételeit.

A találkozó szervezőinek, a Fókusz M – fejlesztési és tájékoztatási civil központnak és Muzslya helyi közösségének egyben az volt a célja, hogy megmutassák a falusi termékek jelentőségét, amelyek azonban csak összefogással harcolhatnak maguknak helyet a piacon. A kiállítás termékeit és részvevőit megáldotta Német László nagybecskereki megyéspüspök. A megnyitó műsorában felléptek a muzslyai ME műkedvelői és a helybeli iskola tanulói.

– A következő hetekben elindítunk egy nagy tervezést. Szeretnénk papírra vetni a vajdasági magyar közösség térség- és gazdaságfejlesztési elképzelését és programját. Azt gondolom, hogy az, ami itt az utóbbi időben Muzslyán történt, egy kiváló példa arra, hogy szigetben, elszigetelten, elég mostoha körülmények között pár ember, aki elkötelezett, aki hisz abban, amit csinál, mit tud produkálni. Egész biztos, hogy a muzslyai egy jó példa fog lenni akkor, amikor ezt az elképzelést papírra fogjuk vetni – mondta megnyitóbeszédében Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke.

Bemutatkoznak a muzslyai Császárkert kertészei, a méhészek, a tejtermelők, a látogatók megkóstolhatják a teljes őrlésű lisztből készült süteményeket, a mangalica disznóhúsból készült termékeket, itt vannak a virágtermesztők, az erzsébetlaki nádfeldolgozók, a borászok és pálinkafőzők. A rendezvényen a gasztrológiai termékek mellett bemutatják a falusi turizmus kínálta lehetőségeket is. Megtekinthető hogyan nézett ki egy tanya a muzslyai réten a XIX. században, kiállították a régi háztartási tárgyakat és szerszámokat, kézimunkákat, szalmából, fából, nádból, vesszőből, agyagból készült emléktárgyakat, a muzslyai amatőr festők pedig alkotásaikkal díszítették a kiállítási termet.

A háromnapos program keretében gazdag edukációs programmal is várják az érdeklődőket. Ma több vidékfejlesztéssel és mezőgazdasággal foglalkozó előadást tartanak a budapesti Corvinus Mezőgazdasági Egyetem tanárai, szombaton, pedig projektumírók részére tart tanfolyamot a szabadkai Háló Fejlesztési Alap. A találkozó keretében megpróbálnak létrehozni egy klasztert, amely hosszú távon, biztos alapokra helyezve egybehozza a kis gazdákat és családi vállalkozásokat, hogy képviselje őket a piacon.

Szerző (Forrás)
Kecskés István , Magyar Szó (Foto:Dnevnik)
Többi hír