Ugrás a tartalomra

Kerek évfordulót ünnepelt a Jó Pajtás gyermekhetilap és a Forum nyomda: „Nem üzlet, hanem küldetés”

A Jó Pajtás gyermekhetilap 70., a Forum nyomda pedig 60. évfordulóját ünnepelte az Újvidéki Színház nagytermében, felszólaltak a magyarországi és a vajdasági politikum képviselői is.

Az ünnepséget megelőzően A lenyomat szépsége címmel nyílt kiállítás a hetilap hét és a nyomda hat évtizedes fennállásának alkalmából. „Hatvan évvel ezelőtt én a nyomdában kezdtem, részt vehettem a fejlődésében, amelyhez különböző szakmák mesterei hozzájárultak tudásukkal, munkájukkal. Ezeknek a szakmáknak egy része már nem létezik, helyükbe újak léptek, amelyek művelői ma is folytatják a Forum hagyományait” – fogalmazott a megnyitón Katona vince, a Forum nyomda nyugalmazott igazgatója. Bordás Győző, a Vajdasági Írók Egyesületének elnöke azt mondta, hogy nincs olyan magyar iskolába járó vajdasági gyerek, aki ne a Jó Pajtáson keresztül ismerte volna meg valóságunkat. Nagy Magdolna, a lap felelős szerkesztője a sajtó érdeklődésére azt mondta: a jövőben a digitalizáció jelentette kihívásokkal kell szembesülni. „A világon kevés gyereklap van, amelyik hét évtizedet megért. Az indulás is a csodával határos lehetett 1947. január 1-jén, alig múlt el a háború, egyéb villongások voltak, és mégis sikerült elindítani. A megjelenésünk bizonyítja, hogy akkor és azóta is szükség van rá, lenyomata a vajdasági magyar közösségnek is. Ahhoz, hogy hét évtizeden át megmaradjunk, korszerűsödni kellett, az elkövetkezőkben valószínűleg nem tudjuk elkerülni, hogy nyissunk az elektronikus megjelenés felé, de ez hatalmas kétely is” – mutatott rá a felelős szerkesztő.

Az ünnepségen beszédet mondott Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője, aki emlékeztetett, hogy a lap tíz éve vette szárnyai alá a Jó Pajtást, hogy megőrizzék, illetve mert úgy hiszik, ezzel a napilapnak nevelnek ki olvasókat. Ökrész Rozália, a Magyar Szó Kft. igazgatója is köszöntötte a megjelenteket. „A 2018-as évben az építkezést szeretnénk folytatni, persze szellemileg is, de anyagi megnyilatkozása is lesz. Ugyanis a magyar kormány, a Bethlen Gábor Alapkezelő és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásának, Pásztor István elnök úr közbenjárásnak köszönhetően jelentős beruházásba kezdünk: egy fedél alá hozzuk a nyomdát, és a Magyar Szó székházát is hat évtized után fel fogjuk újítani” – hangoztatta Ökrész Rozália. Úgy értékelt, hogy az olvasói szokások változásának ellenére is megaradt a Magyar Szóba vettett bizalom. Berta Zoltán, a Forum nyomda vezetője arra mutatott rá, hogy a költözés óriási feladat lesz, mert egyidőben három váltásban folyik a munka az üzemben, de közben elő kell készíteni a feltételeket a második részlegen, illetve át- és üzembe helyezni a gépeket az új helyszínen.

Pirityiné Szabó Judit, a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság kapcsolattartási főosztályvezetője azt hangoztatta, hogy a mai nap egy közös ünnep: nemcsak a vajdasági magyar sajtó, hanem az anyaország számára is. „Kevés olyan sajtóorgánum van a Kárpát-medencében, amely ilyen hosszú ideje jelenik meg töretlen lelkesedéssel. Gondolok itt a 73. évében járó Magyar Szó napilapra, a 70 éves Jó Pajtás gyermeklapra, és nem feledkezhetünk meg arról a háttérről, a Forum nyomdáról, ami nélkül nem lenne sem napilap, sem hetilap, sem egyéb kiadványok. Magyarország gazdasági erősödésével párhuzamosan nagyobb támogatást tudunk biztosítani, az idei két nagyobb összegű juttatás nyomán megújulhat a szerkesztőségeknek otthont adó épület, és végre a nyomda is korszerűsödhet” – emelte ki a főosztályvezető.

Igor Mirović tartományi kormányfő az ünnepségen felszólalva a vajdasági adminisztráció további támogatásáról biztosította a Magyar Szó Lapkiadót, amely állandó jelleggel kap pénzeket a tartományi büdzséből. Pásztor István tartományi házelnök, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt mondta, a Jó Pajtás, a Magyar Szó és a nyomda olyan fontos eleme a vajdasági magyar intézményrendszernek, amelyek hiányában ez a közösség nem lenne az, ami. „Szeretnék elismerően szólni mindkét lap volt és mostani munkatársairól, szerkesztőiről, ugyanezt szeretném megtenni a nyomda vonatkozásában. Van határozott elképzelésünk és erőnk ahhoz, hogy mind a három karikáját ennek a létezési szegmensünknek megőrizzük és előbbre vigyünk. Ami legalább ennyire fontos: ehhez megvannak a politikai partnereink is” – fogalmazott Pásztor István.

Az ünnepségen végén elismerésben részesítették a 73 éves Magyar Szó napilap dolgozóit. Kecskés István nagybecskereki tudósító életműdíjat, Kocsi Zoltán deszkfőnök újságírói díjat kapott, Benedek Miklóst, a Képes Ifjúság szerkesztőjét fiatal újságíróként részesítették elismerésben.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Rizsányi Attila
Többi hír