Ugrás a tartalomra

Kásler Miklós biztosította a vajdasági magyarokat az anyaország támogatásáról

Október 23-a van. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulójáról emlékezik meg a világ magyarsága. A vajdasági központi ünnepséget Szabadkán tartották meg a Jadran színpadon.

A vajdasági központi ünnepséget Szabadkán tartották meg. Az eseményen Kásler Miklós, Magyarország emberi erőforrások minisztere azt mondta: a Délvidék állta a történelem csapásait, ma pedig az egyik legerősebb magyar közösséget alkotják az itteni magyarok. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke beszédében a talpra állás fontosságáról is szólt.

A szabadkai Jadran színpad adott otthont a Vajdasági Magyar Szövetség központi megemlékezésének. Az esemény vendége volt Magyarország emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós beszédében hangsúlyozta: a magyarság a nemzeti identitásnak és keresztény gyökereinek köszönhetően tudott megmaradni az elmúlt évszázadokban. Aláhúzta: október 23-ra határon túl is úgy emlékezhetünk, hogy mindnyájan átérezzük a dicsőséges napokat és a tragédiát, amikor a szovjet lánctalpak eltiporták átmenetileg a magyar szabadságot.

Kásler Miklós, emberi erőforrások minisztere, Magyarország: „A magyarság nem tűrte el sokáig a láncokat. Honfitársaink ezrei, tízezrei harcoltak és áldozták fel életüket hazájukért és az egész magyar nemzetért. Ennek köszönhetően maradtunk meg, maradtunk erősek határainkon belül és határainkon kívül.”

Kásler Miklós beszélt a délvidéki magyarok történelmi sorsáról is. Úgy fogalmazott: a Délvidék állta a történelem csapásait: Trianont, Tito partizánjait, a jugoszláv sovinizmust, a délszláv állam véres szétesését. Hozzátette: az anyaország politikai vezetői is egykor elfordultak a délvidéki magyaroktól.

Kásler Miklós, emberi erőforrások minisztere, Magyarország: „Ma az egyik legerősebb magyar közösséget alkotják. A 21. századra szerb barátainkkal és a szerb állammal közösen építik jövőjüket, ápolhatják hagyományaikat és segítik a szerb-magyar történelmi párbeszédet. Hiszen az erős, hagyományos értékeken alapuló Európa megerősítése közös cél.”

Kásler Miklós biztosította a délvidéki magyarokat arról, hogy amíg olyan kormány van Magyarország élén, amely a világon élő összes magyart kívánja képviselni, teljes bizalommal fordulhatnak hozzá, számíthatnak a segítségére és a támogatására.

Emlékeztetett a megemlékezésen Pásztor István a közmondásra, hogy az idő segít abban, hogy ne veszítsük szem elől a célokat. Abban, hogy újra és újra talpra tudjunk állni, hogy sem személyes kudarcaink, sem közösségi és társadalmi szinten kialakuló csalódásaink, sem nemzeti tragédiáink, sem a bennünket ért igazságtalanságok ne vegyék el hitünket és meggyőződésünket - fogalmazott a VMSZ elnöke. Az elmúlt idő megmutatta, hogy a magyar '56 nem befejezett a nemzet keretein és nemzetközi viszonylatban sem.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Amikor a most nagy és erős európai országok kioktatását, fölényes és lenéző mondatait hallgatjuk, olyan érzésünk támadhat, mintha nem is európai ország lenne anyaországunk, mintha hírből sem ismernék a jogállamiság fogalmát, mintha ismeretlen volna lengyelek, csehek, szlovákok, magyarok előtt a keresztényi együttérzés és szolidaritás fogalma.”

Nem kell csodálkozni, hogy az európaiság oltárán saját függetlenségüket nem hajlandók feláldozni - tette hozzá Pásztor. A történelem tárgyalások, egyeztetések sorozata, amik évtizedekre meghatározzák a jövőt: „A magyar '56 a szabadságról, az emberi életről, a döntés jogáról szól. Arról, hogy minden nemzetnek jogában áll szabadon dönteni arról miként kíván élni, arról szól, hogy ne diktálhassanak nagyhatalmak, idegen erők és ne állomásozhassanak idegen csapatok az országban. A magyar '56 arra tanít, hogy vannak pillanatok amikor a hazát kell minden elé helyezni, amikor nem lehetséges ideológia mentén jobbra vagy balra állni, amikor csakis a haza mellé, a nemzet mellé szabad és kell, kötelező állni.”

A Zentai Magyar Kamaraszínház alkalmi műsora, A szabadság lángjai követte az ünnepi beszédeket Wisher Johann rendezésében.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen