Ugrás a tartalomra

Kaposváriak és örkényiek is Kishegyesen emlékeztek az aradi vértanúkra

Kishegyesen az esti órákban kegyeletadó szentmisét celebráltak a helyi Szent Anna templomban a nemzeti gyásznap alkalmából. A misét követően - már hagyományosan -, fáklyás menettel, majd koszorúzással rótták le a kegyeletüket az aradi vértanúkra emlékezete előtt, de megemlékeztek a világháborúk katonai áldozatairól is. Kaposvári diákok és a Pest megyében található Örkény település küldöttsége is a Hegyesi csata emlékművénél rótta le kegyeletét.

A Szent Anna templomban celebrált szentmisét követően a Nyugati temetőben, a Hegyesi csata emlékművénél emlékeztek a kishegyesiek az aradi vértanúk kivégzésének 168. évfordulója alkalmából. A Határtalanul program támogatásával szervezett utazás keretében a kaposvári mezőgazdasági középiskola diákjai is Kishegyesen emlékeztek és megkoszorúzták az emlékművet. Kovács István polgármester vezetésével egy autóbusznyi küldöttség érkezett Örkényből, Kishegyes testvértelepüléséről is, hogy az 1848/49-es forradalom és szabadságharc utolsó győztes csatája, a Hegyesi csata emlékművénél rója le kegyeletét. A fáklyás menet megkoszorúzta a katonasírokat és a katonai emlékműveket is.

A Nyugati temetőben, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc utolsó győztes csatája, a Hegyesi csata emlékművénél Gombár Szeréna, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja és Mohácsi Zoltán, a helyi közösség tanácselnöke szólt az egybegyűltekhez. Mohácsi Zoltán alkalmi beszédében is elmondta, de portálunknak adott nyilatkozatában is hangsúlyozta, hogy Kishegyesen már hagyomány, hogy ezen a napon nem csak az aradi vértanúkra, hanem a világháborúkban elesett katonákra is emlékeznek. Az emlékhelyek a faluban rendezettek és megelégedéssel számolt be arról, hogy éppen a közelmúltban sikerült az első világháború áldozatainak emléktáblájához vezető utat is kiépíteni. Kishegyesen, a Nyugati temetőben van egy közös sír, ahol az első világháborúban elhunyt 17 katona nyugszik. Ők nem harcban, hanem egy a falu határában történt vonatbaleset során vesztették életüket, amikor túlélve a harcokat, már hazafelé tartottak. A kishegyesi helyi közösség egy pályázaton nyert eszközökből összekötötte a már meglévő utat és az emlékhelyet egy betonlapokkal kirakott szakasszal. 2018-ban lesz 100 éve, hogy véget ért az első világháború. A magyar állam, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül és ennek apropóján pályázatot írt ki, melyben az első világháborús emlékhelyek rendbetételére lehetett pályázni. Kishegyesen 1918. október 27-én történt a vasúti baleset, melyben 17 katona életét vesztette, magyarok, németek és orosz hadifoglyok is. A kishegyesi Nyugati temetőben helyezték őket végső nyugalomra egy közös sírban. A helyet a Helyi Közösség 2003-ban emléktáblával jelölte meg, és rendezte annak környékét is. Azóta minden évben az aradi vértanúkra való emlékezés során a világháborúkban elhunyt katonákról is megemlékeznek, többi között ennél a táblánál is.

A kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola diákjai testvériskolájuk, a topolyai Mezőgazdasági Iskola vendégszeretetét élvezik négy napon keresztül. Tanáraik, a mezőgazdasági iskola tanárainak és kísértében érkeztek a kishegyesi megemlékezésre. Az alkalmi beszédeket, szavalatokat és énekprodukciókat követően elsőként Gombár Szeréna konzul asszony koszorúzta meg az emlékművet. A VMSZ nevében Fremond Árpád alelnök, Újhelyi Nándor az Intézőbizottság tagja, valamint Kerekes Zoltán, a VMSZ tanácsának tagja helyezte el a kegyelet virágait. A Magyar Nemzeti Tanács koszorúját Linka B. Gabriella és Kecskés Endre tanácstagok helyezték el. A helyi közösség nevében Mohácsi Zoltán tanácselnök és Sipos Tibor titkár koszorúzott. A kishegyesi önkormányzat nevében is koszorúztak, de a kaposvári diákok és a testvértelepülés, Örkény képviselői is elhelyezték a kegyelet virágait. A megemlékezők fáklyás menete ezután megkoszorúzta a katonasírokat és a katonai emlékműveket, a falu központjában pedig megkoszorúzták az elesett harcosok emlékművét. A megemlékezésen, melyet a Helyi Közösség és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület közösen szervezett, közreműködött a Szajkó énekcsoport, valamint Szőke Rebeka szavaló.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Tóth Péter
Többi hír