Ugrás a tartalomra

A jövőbe vetett hit otthona

Ünnepélyes keretek között hivatalosan is megnyílt Újvidéken az Európa Kollégium – A vajdasági magyar és anyaországi politikusok is az összetartozás erejét hangsúlyozták, melynek eredményeképp megnyithatta kapuit a kollégium

Egy stratégiai terv valósult meg, és egy régi álom vált valóra – közölte beszédében Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős magyar államtitkár az Európa Kollégium megnyitó ünnepségén pénteken Újvidéken. Úgy fogalmazott, hogy ez a nap nem csupán a kollégium hivatalos megnyitásának, hanem a nemzetek közötti összefogásnak is az ünnepe, s köszönettel emlékeztetett arra a támogatásra, amelyet a magyar kormány mellett a szerb állam nyújtott a kollégium létrehozásához. Potápi a magyar nemzet sorsáról beszélve hangsúlyozta, hogy minden nemzet jövője elsősorban a fiatalok boldogulásán múlik. Ehhez a boldoguláshoz, mint mondta, törődésre van szükség, melynek egyik legmegfelelőbb formája éppen az Európa Kollégiumhoz hasonló szakkollégiumok építése. Ez az egyedüli helyes út, közölte, s az összefogás fontosságára fektette a hangsúlyt. Az államtitkár kijelentette, hogy a lélek ereje adja ennek az összefogásnak az alapját, az teszi igazán ellenállóvá és tartóssá. Az épületnek lelki és szellemi otthonául kell hogy szolgáljon a jövő vajdasági értelmiségének – hangsúlyozta Potápi.

Az Európa Kollégium épülete, mint ismeretes, az újvidéki telepi városnegyedi Szent Erzsébet-templom udvarában épülhetett fel, a telket az egyház ajándékozta oda ennek a nemes célnak a megvalósítása érdekében. Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke és a Vajdasági Magyar Szövetség vezetője arra emlékeztetett, hogy mi, magyarok, éppen most, november 19-én emlékeztünk meg Árpád-házi Szent Erzsébetről, de Erzsébet napja az idén kicsit talán más, mint a korábbi években, hiszen már egy felépült és belakott kollégium áll a szent nevét viselő templom mellett a Telepen.

Az itt lakó egyetemistákat Pásztor szakmai fejlődésre, tanulásra ösztönözte, s arról biztosította őket, hogy miként szigorú odafigyelésre is számíthatnak a felnőttektől, a gondjukat viselőktől, úgy a vajdasági magyar politikai elit osztozni is kíván a terhekben, segíteni mindenben útjuk során. Ottlik Géza Iskola a határon című regényét idézve beszélt az egyetemista lét kihívásairól és szépségeiről, s azt a következtetést vonta le, hogy a kollégiumi életnek, minden vajdasági magyar egyetemistának ismérve kell legyen a szakmaiság, a közösségiség és a társadalmi felelősségvállalás. Ez az a három ismérv, amelynek össze kell kötnie az egyetemistákat, kollégistákat – fejtette ki beszédében Pásztor. A VMSZ elnöke a következőképpen fogalmazta meg a legfőbb célt: valamennyi a kollégiumban lakó egyetemista váljon sikeres polgárrá szülőföldjén, olyan polgárrá, aki emelt fővel és biztos egzisztenciával rendelkezik, s úgy dönt, szülőföldjén találja meg boldogulását a jövőben. Ennek a célnak az előfeltételeit kell a politikumnak szavatolnia – állapította meg. A vajdasági magyar jövőért, a vajdasági magyar életért, a szívósságért, a küzdeni akarásért kezdtek neki az építkezésnek, s ezeket az érzéseket, mint hozzátette, az itt lakó hallgatók pontosan és jól ismerik, különben nem lennének itt. Aláhúzta: nem fogja azt mondani, hogy valaki csakis itt lehet sikeres és boldog is, de maga ebben az állításban hisz. A kollégium lehetőséget ad a fejlődésre, s ez az, ami igazán fontos, ez szavatolja, hogy nem fogunk elfogyni, ahogy amiatt ma sokan siránkoznak.

AZ ÖSSZEFOGÁS EREDMÉNYE SOSEM MARAD EL

Elégedettségre adhat okot az, hogy Vajdaságban a nehéz idők ellenére is ilyen sok nemzeti közösség tud békésen együtt élni egymással, a tartomány hat, hivatalos használatban lévő nyelve nem pusztán statisztika, hanem olyasvalami, amivel egyedi régióként néznek rá egész Európában – jelentette ki dr. Bojan Pajtić tartományi kormányfő, aki szerb nyelvű beszédét követően magyarul is szólt az egybegyűltekhez. Hozzátette, hogy ugyanakkor nem csupán elégedettségre van okunk, hanem aggodalomra is: minden egyes nemzeti közösség fogyatkozik, s ez a negatív tendencia a magyar közösség életét is meghatározza. Éppen ezért van olyan nagy szükség az Európa Kollégiumra is, ahol vajdasági magyarok és magyarul tanuló magyarországi szerbek is otthont kaphatnak szakmai fejlődésük idejére. Ezért van szükség a többi egyetemistaotthonra is, melyeket a tartomány az utóbbi években felépített vagy felújított, s az új újvidéki, zombori, nagykikindai kollégiumok átadására emlékeztetett. Minden kollégistának sok szerencsét kívánt tanulmányaihoz.

Az összefogásnak és a közösségbe vetett hit eredményének nevezte Snejder-Sára Ildikó, az Európa Kollégium megbízott igazgatója azt, hogy mára megnyithatta az egyetemi hallgatók előtt kapuit az intézmény. Az ilyen összefogás eredménye sohasem maradhat el, tette hozzá, s meghatározta a kollégium egyik fő feladatát is, ez pedig nem más, mint hogy a közösségünk egyik büszkesége legyen. Még egy okkal szolgál a kollégium ahhoz a reményhez, hogy a jövőben lesz, aki megvalósítja álmainkat, aki eléri a kitűzött célokat, állapította meg.

AZ ÉRTELMISÉG LEENDŐ KÖZPONTJA

Mgr. Miavecz Béla a kollégium létrehozásának ötletgazdája, ő volt az Európa Alapítvány első elnöke. Sokan kételkedtek abban, hogy valaha is megnyílhat ez az intézmény, mondta el, még akkor is, amikor már tető alá hozták az épületet. Kijelentette, hogy a tíz évvel ezelőtti ötlet teljes megvalósításához időre, harcra, türelemre is szükség volt, de nem képezheti kérdés tárgyát az, megérte-e.

Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke úgy fogalmazott, hogy a kollégiumnak a vajdasági magyar értelmiség központjává kell válnia, bizonyítani fogja, hogy közösségünk élni, teremteni szeretne, megőrizni mindent, ami értéknek számít.

Az ünnepélyes megnyitó színvonalát dr. Vitkay Kucsera Ágota operaénekes, egyetemi tanár, Balázs Flórián hegedűművész, egyetemi tanár, Klemm Dávid zongoraművész, a Csürdöngölő néptánccsoport és Sirmer Zoltán színművész fellépései emelték.

A megnyitóünnepségen – a többi között – a vendégek között volt dr. Grezsa István, a határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős magyar miniszteri biztos, dr. Szilágyi Péter Ferenc, a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkári Kabinet kabinetfőnöke, Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Kapcsolattartási Főosztály vezetője és dr. Lélfai Koppány, a Bethlen Gábor Alap vezérigazgatója is. Jelen voltak az egyházak, a civil szféra meghívottjai, a VMSZ köztársasági és tartományi képviselői, az Európa Kollégium tisztségviselői. Jelenleg kétszázan laknak a kollégiumban, hozzájuk csatlakoznak majd évről évre az új lakók, az elsős egyetemista hallgatók.

Szerző (Forrás)
Virág Árpád, Magyar Szó
Többi hír