Ugrás a tartalomra

Ješić szerint katasztrofálisan rossz minőségű a szerbiai tej

ÚJABB KNEŽEVIĆ–JEŠIĆ-SZÓPÁRBAJ AFLATOXINÜGYBEN

Mezőgazdasági minisztérium: A tej fogyasztása biztonságos, az aflatoxintartalma ugyanis nem haladja meg a literenkénti 0,5 mikrogrammot

 

Szerbiában senki sem ivott mérgező vagy rákkeltő tejet, ugyanis az aflatoxinbotrány nem más, mint a politika és a sajtó által mesterségesen gerjesztet ügy – jelentette ki szerdán Goran Knežević mezőgazdasági miniszter. Szavai szerint a botrány legnagyobb károsultjai azok a többnyire szegény falusi gazdák, akik csupán néhány tehenet tartanak, az egzisztenciájukat azonban a tej eladásból teremtik meg.

– Annak ellenére, hogy az aflatoxin az éghajlati övünkbe tartozó országok mindegyikében megjelent, csupán Szerbiában lett belőle botrány – mondta a miniszter.

Mint megjegyezte, a Demokrata Pártnak és Vajdaság jelenlegi hatalmának, valamint egyes, importtal foglalkozó egyéneknek az érdekében állt a botrány kirobbantása. Miután nyilvánvalóvá vált, hogy mesterségesen gerjesztett botrányról van szó, a tejpiac stabilizálódott.

– Az aflatoxinproblémát nem lehet kampányszerűen megoldani. Hosszú évek és megfelelő rendszer hozhat csupán megoldást – érvelt a mezőgazdasági miniszter.

Goran Ješić tartományi mezőgazdasági titkár keddi nyilatkozta szerint a legújabb felmérések szerint a tej aflatoxintartalmát figyelembe véve Szerbiában katasztrofális minőségű a tej. Hozzátette, hogy a személye elleni támadások mögött nem a Szerb Haladó Párt, hanem egy tejlobbi áll.

– Nem tudni, hogy ki áll a Tejet iszom nevű kampány mögött. Semmilyen aláírást sem láthatunk. Jelenleg Szerbiában ez a legdrágább kampány, amelyben Ceca Ražnatović tejet iszik, és arra próbálja rávenni gyerekeinket, hogy ők is azt igyanak. A tej viszont katasztrofálisan rossz. Egy cukrászt azonnal lecsuknának, ha szalmonellát találnának a hűtőjében, az egyes oligarchák pedig azt csinálnak, amit akarnak. Még a szabályokat is megváltoztatják. Tessék, az aflatoxinbotrány után pedig én lettem a bűnös – mondta a tartományi titkár.

Szavai szerint Szerbia egyik legnagyobb tejtermelőjének a termékei a legrosszabbak, és kezdettől fogva érintettek a botrányban. Ješić nem kívánta megnevezni, hogy mely tejgyár ez, korábban azonban többször kritizálta a Salford vállalatot. Mint megjegyezte, az elemzések eredményeit hamarosan közzéteszi.

A mezőgazdasági minisztérium ugyanakkor azt állítja, hogy a szerbiai tej fogyasztása biztonságos, a tej aflatoxintartalma ugyanis nem haladja meg a literenkénti 0,5 mikrogrammot.

– A felügyelőség folyamatosan ellenőrzi a tej minőségét, minden tejgazdaság az ellenőrzésünk alatt áll. A tej aflatoxintartalma nem lépte át a határértéket – mondta Danilo Golubić, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára.

Goran Ješić állításait nem kívánta kommentálni, ugyanis a tartományi titkár elemzéseit a szerb kormány és a szaktekintélyek sem támogatják.

– Visszatértünk a történethez, amelyben felhatalmazás nélküli személyek vesznek mintákat a tejből, és küldik elemzésre a rá vonatkozó eljárás tiszteletben tartása nélkül – mondta Golubić.

A kérdésre, hogy ki áll a Tejet iszom kampány mögött, az államtitkár nem tudott válaszolni. A mezőgazdasági államtitkár elmondta még, hogy a mezőgazdasági minisztérium azon dolgozik, hogy a tej aflatoxintartalmát visszaállítsák az európai szabályoknak megfelelően 0,05 mikrogrammra, arra azonban nem válaszolt, hogy ez mikor történik majd meg. A szerb kormány márciusban állította ideiglenesen vissza az engedélyezett határértéket 0,05-ról 0,5 mikrogrammra. A kormány akkor azt ígérte, visszaállítják a határértéket 0,05-re, de mindeddig ez nem történt meg.

Az újvidéki Élelmiszer-technológiai Tudományos Intézet elemzései szerint a tej aflatoxintartalma továbbra is magas. A tartományi mezőgazdasági titkárság megerősítette, hogy az intézetben 59 hazai tejmintát vizsgáltak meg, és ebből 33 mintában állapítottak meg 0,25 mikrogrammnál nagyobb mennyiségű aflatoxint.

A titkárság kiemeli, hogy a május 10-én nyílt újvidéki Élelmiszer-technológiai Tudományos Intézet 0,25 mikrogramm fölött nem végez méréseket. A titkárságon közölték, hogy a hét végéig ismertek lesznek az ún. HPLC-analízis eredményei is, amelyek megmutatják majd a tej aflatoxintartalmának valós értékeit.

Szerző (Forrás)
dió, Magyar Szó
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen