Ugrás a tartalomra

Jelentősen növelik a családtámogatást Szerbiában

Megkezdődött a szerbiai képviselőház új, rendkívüli parlamenti ülése, amelyen a szociális csomaghoz tartozó törvénymódosítási javaslatok szerepelnek. Ezekről várhatóan szerdán szavaznak a képviselők.

A legfontosabb a családtámogatásról szóló törvénymódosítás, amely már július elsejétől jelentős támogatásnövekedést hozhat az egy vagy több gyermeket nevelő családoknak.

A képviselők felszólalásai, a viták és a módosítási javaslatok megvitatása után várhatóan szerdán lesz a szavazónap. A legfontosabb a családtámogatásról szóló törvénymódosítás, amely már július elsejétől jelentős támogatásnövekedést hoz az egy vagy több gyermeket nevelő családoknak.

A statisztikai adatok szerint Szerbia lakossága naponta 107 fővel csökken, amely éves szinten egy 40 ezer lelket számláló település eltűnését jelenti.

Ezt a negatív tendenciát akadályozná meg a családtámogatásról szóló törvénymódosítás, amely a korábbiaktól jóval több pénzzel támogatná a gyermeket vállaló szülőket. Zoran Đorđević, szociálpolitikai miniszter, Szerbia: „Az újszülöttek száma sokkal alacsonyabb az elhalálozottak számától. A természetes szaporulat negatív, összességében és a legtöbb községben is.

A lakosság gyorsan öregszik, nagyfokú népességcsökkenés tapasztalható, az idősek aránya növekedést mutat az összlakosságot tekintve. A hosszútávú előrejelzések még rosszabb mutatókkal számolnak, ez pedig a lakosság jelentős csökkenését vetíti elő. Ennek pedig rendkívül negatív szociális és gazdasági hatásai lehetnek. Ezért az államnak azonnali politikai választ kell adnia, mégpedig azonnal.”

A július elsejétől hatályba lépő új családtámogatási program az elsőszülött gyermekek után egyszeri százezer dináros támogatást biztosít mindazon szülőknek, akiknek gyermeke 2018 július elsején, vagy azt követően születik. Kovács Elvira, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Az első gyermek után járó támogatás szinte megháromszorozódott, tehát ez egyszeri támogatás.

Eddig, jelenlegi összege olyan 39 ezer dinár volt, de a július elseje után, tehát július elsejétől születendő gyerekekre vonatkozóan, ez már százezer dinár lesz. Illetve az úgynevezett baba-ÁFA visszaigénylés helyett most a törvény meghatároz egy konkrét összeget, ami ötezer dinárt tesz ki.

Tehát az első gyerek esetében – a százezerrel együtt – még ötezer jár a baba-ÁFA visszaigénylés helyett. Ezen túl a második, harmadik és a negyedik gyerek esetében is módosítások vannak: tehát ha második gyerek július elseje illetve az után született, születik, két éven át, illetve huszonnégy havi részlegben kap tízezer dinárt. A harmadik illetve negyedik gyerek esetében viszont ez tíz évig fog járni.”

A megnövelt családtámogatási program a második, a harmadik és a negyedik gyermek esetében is jelentősen emelkedik. A szerbiai képviselőházban várhatóan a jövő hét közepén szavaznak majd a törvénymódosításokról.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír