Ugrás a tartalomra

Jelentős egészségügyi beruházások

Módosították a tartományi költségvetést – Semmi szükség sincs hitelre, állítja az ellenzék – Kedvező a kölcsön, védekezik a hatalom

Nemanja Šarčević szerb radikális párti képviselőnek másfél perc sem volt elegendő ahhoz, hogy eljusson felszólalásában a kérdés feltevéséig, ami miatt szót kért, így Pásztor István házelnök megvonta tőle a szót, pár perc múlva pedig már Vladimir Galić tartományi területrendezési és környezetvédelmi titkárt kellett arra emlékeztetnie a házelnöknek, hogy többé nem képviselő, hanem kormánytag, így jobban tenné, ha nem a képviselőkkel perlekedne, hanem egyszerűen csak válaszolna az illegális újvidéki szeméttelepre vonatkozó egyik kérdésre – ezekkel a jelenetekkel vette kezdetét tegnap a Tartományi Képviselőház egyébként nyugodt hangvételű ülése, melynek fő napirendi pontját az idei költségvetés módosítási javaslata jelentette. Ez volt az a téma, amelyik teljesen megosztotta az ellenzéket és a hatalmi pártok tagjait. Az oppozíció kihasználta az alkalmat, hogy alaposan kritizálja a vajdasági vezetőséget. A költségvetés módosításának a lényege ugyanis egy 1,6 milliárd eurós, kedvező feltételekkel felvett hitel, melyből az egészségügyet és a vízgazdálkodást fejleszti majd az adminisztráció a tartományban. Az ellenzék kifogásolta, hogy ismét adósságokba veri magát Vajdaság, de a nemesnek mondott célt egyik párt sem kívánta megkérdőjelezni.

Az ellenzékiek nem értették, mi célt szolgál a hitel, amikor a szerb haladó párti kormány megállás nélkül a költségvetés jó állapotáról és többletről beszél, s többek között tavaly sem sikerült elkölteni minden rendelkezésre álló pénzt. A hatalom azzal cáfolta a kritikákat, hogy az eladósodás nem veszélyezteti a tartományi kassza stabilitását, nem veri jelentős mértékben adósságba a tartományt, rendkívül kedvezők a kölcsönfeltételek, így élni kell a lehetőséggel, figyelni kell a piacon uralkodó helyzetet, s akkor kell hitelt igényelni, amikor az indokolt és kifizetődő – érveltek. Most ilyen a helyzet – magyarázták –, hiszen két százalék alatti a kamat.

KILENCSZÁZALÉKOS DEFICIT

Az ülésen Igor Mirović tartományi kormányfő ismertette a költségvetés változásának lényeges elemeit. Közölte, olyan ágazatokba fektetnek, amelyek rendkívül fontosak, így az egészségügybe és az árvízvédelembe. „Nem tönkrement projektumokat szanálunk, hanem fejlesztjük a tartományi egészségügyi ellátást új berendezések vásárlásával, rendezzük a folyók, csatornák környékét.” Egymilliárd dinárt költenek MRI készülékek, angiográfiai termek, CT-gépek, röntgenberendezések és egyéb felszerelés beszerzésére. Hatszázmillió jut a Vajdaság Vizei Közvállalat négy projektumának támogatására, amely a folyók vízszintjének a csökkentését irányozza elő az árvízvédelmi intézkedések keretében a Duna, a Száva és a Nagy-Bácskai-csatorna mentén. Smiljka Jovanović tartományi pénzügyi titkár ismertette, hogy a kölcsön felvételét és a költségvetés módosítását követően 70,4 milliárd dinár lesz majd a tartományi büdzsé, 5,65 milliárd dináros, azaz 8,9 százalékos hiánnyal számolnak. Az eredeti költségvetési tervekhez képest 2,8 százalékkal bővült a keret.

TÖBBLETRE HITEL?

Milenko Jovanov, a Szerb Haladó Párt frakcióvezetője arra emlékeztetett: az előző, demokrata párti vezetőség 2012-ben és 2013-ban azért bocsátott ki kötvényeket, hogy a tartomány pénzügyi egyensúlyát fenntartsa, most viszont csupán azért vesznek fel hitelt, hogy beruházásokat hajtsanak végre. Pavle Budakov, a Szerbiai Szocialista Párt frakcióvezetője is támogatta az invesztálási terveket, különösen az egészségügyet érintő beszerzéseket. Dr. Bagi Bojan, a VMSZ képviselője is arra emlékeztetett, hogy a kórházak felújítása prioritás, a pancsovaiban már folyamatban van, de a szabadkai közkórház felújításának a tervdokumentációjára is jóváhagytak 22 millió dinárt.

Csonka Áron, az Alternatíva Vajdaságért képviselői csoport vezetője szerint nem lett volna szükség hitelre, a meglévő eszközök átcsoportosításával is elő lehetett volna teremteni a szükséges 1,6 milliárdot. A frakció tartózkodott a szavazás során, mert a pénz rendeltetését nem vitatják. A Demokrata Párt 10 módosítási indítvánnyal érkezett az ülésre. GoranPaunović frakcióvezető közölte: ennél korábbi időpontban még nem módosítottak költségvetést Vajdaságban, három hónap sem telt még el, szerinte ez arról tanúskodik, hogy a hatalomnak nincsenek megfelelő tervei. Branislav Bogaroški, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga képviselői csoportjának vezetője sem értett egyet az adósság növelésével, főleg úgy, hogy tavaly 5 milliárdot el sem költött a kormány, átirányította az idei büdzsébe. A Szerb Radikális Párt és az Elég volt! képviselői sem szavaztak a módosításra, melyet a hatalmi többség gond nélkül jóváhagyott az ülésen.

A képviselők megvitatták a tartományi ombudsman tavalyi évi jelentését, továbbá házon belüli, testületeket érintő kérdésekkel is foglalkoztak.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen