Ugrás a tartalomra

Jégvédelmi rakétákat vásárol Szabadka

6, illetve 8 kilométeres hatótávolságú rakétákkal látják majd el a Szabadka környéki 22 kilövőállomást.

Jégvédelmi rakéták vásárlására írt ki közbeszerzési pályázatot Szabadka város mezőgazdasági titkársága. Mivel tavalyról is maradtak ki rakéták, valamint az idén több pénzt szánnak a vásárlásukra, várhatóan hatékony lesz a jégvédelem az előttünk álló idényben. Szabadka város területén mintegy 90 ezer hektár mezőgazdasági földterület, gyümölcsös és veteményeskert van. A termelők számára az egyik legnagyobb természeti csapást a jégverés okozhatja az év melegebb hónapjaiban. Ezért fontos a jégfelhők lövése ezüst-jodid töltetű rakétákkal. A korábbi években több esetben is előfordult, hogy nem volt elegendő rakéta, nem működött a kilövőállomás, vagy nem volt, aki kezelje. Teleki Lóránt királyhalmi almatermelő keserű szájízzel emlékszik vissza a tavalyi évre. „Augusztus 27-én, éppen szedés előtt volt egy nagyobb jégkárunk. Nem csak nekünk, hanem úgy mondanám, hogy az autóúton túl, a magyar határ és az autóút közötti részen, Bácsszőlőstől egészen Palicsig. Hatalmas károkat, több eurómilliós károkat okozott összességében a gazdáknak.”

Aki csak teheti, jégvédelmi hálókat telepít, de ez igen költséges befektetés. Osztrogonác Simon szerint idén először időben sikerült kiírni a pályázatot a jégvédelmi rakéták beszerzésére. A városi költségvetésben 8 millió dinár van erre a célra előlátva, ugyanennyit biztosít még a tartományi mezőgazdasági titkárság is. A szabadkai városi tanács mezőgazdasággal megbízott tanácstagja egyelőre nem tudja, hogy ez pontosan hány rakéta vásárlására lesz elegendő. „Mindenesetre a tavalyi évhez viszonyítva, amikor 6 millió dinárt költöttünk ugyanerre a célra, és hát a rakétáknak egy elég nagy százaléka ki is maradt, így azt hiszem, elegendő lesz arra, hogy az idén is megfelelő számú rakétát szerezzünk be a Szabadka város területén lévő kilövőállomásoknak.”

A kilövőállomások most nincsenek funkcióban. Bármennyire hihetetlen, de ilyenkor szezonon kívül a rakétakilövő rendszerek a fémtolvajok miatt vannak szétszerelve és elszállítva. Áprilisban indul be az idény, akkortól a kilövőállomások két kis házikója közül az egyikben a rakétákat, a másikban a kilövőrendszert tárolják. Általában 15 percet vesz igénybe az összeszerelés és máris kilőhető a rakéta, ha erre szükség van.

A bajsai radarközpont fennhatósága alá tartozik a 22 Szabadka környéki kilövőállomás. Az egyik ilyen Ludason van. Aladics Tibor, közgyűlési elnök, Ludas HK: „Fontosnak tartom, hogy ez az állomás itt van Ludason, hiszen a környéket, ha jól tudom mi védjük. A következő az Királyhalmon, illetve Kispiacon van. Olyankor, amikor vészhelyzetek vannak, akkor bizony mindenki izgatottan várja, hogy süvítenek majd a rakéták vagy pedig nem.”

A közbeszerzési pályázat március 15-én zárul. Ezután kerül sor a kilövőállomások karbantartására és a kezelőszemélyzet szerződtetésére.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét