Ugrás a tartalomra

Infant, negyvenedszer is

Elkezdődött az alternatív és kortárs színházak nemzetközi fesztiválja

Negyvenedik alkalommal nyitotta meg kapuit az Infant, az alternatív és kortárs színházak nemzetközi fesztiválja Újvidéken. A rendezvény június 25-én kezdődött, és július első napjáig tart. Az érdeklődők ez alatt sz idő alatt naponta két előadást tekinthetnek meg az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban. A fesztiválon tíz különböző ország képviselteti magát.

A keddi megnyitó első előadása a belgrádi Bitef színház társulata mutatta be Yesterday – Seti se da zaboraviš (Yesterday – Emlékezz, hogy felejts) című darabját.

Az első előadás előtt elsőként Andrej Fajgelj, az Újvidéki Művelődési Központ igazgatója szólalt fel, aki hangsúlyozta e fesztivál fontosságát, mivel példaértékű nemzetközi művészeti közreműködésről tesz tanúbizonyságot, valamint felhívta a figyelmet a művészeti fesztiválok alapvető fontosságára, hiszen népszerűsítik a színházat, a különböző színházi irányzatokat, és ha valamennyire is, de megpróbálják ellensúlyozni a jelenlegi sekélyes tömegszórakoztatás teljes térhódítását.

A szót Petar Zec egyetemi tanár, író és rendező vette át, aki szintén kiemelte a negyvenéves tradícióból származó szellemi értékek folyamatos gyarapodását, a különböző kölcsönhatások által nyert tapasztalatokat, valamint rámutatott, hogy az ilyen és ehhez hasonló rendezvények folyamatosan őrzik, védik és terjesztik a művészi szabadságot és a kreativitást.

A már említett nyitódarab, amelyet a Bitef avantgárd színház állított színpadra is egy nemzetközi koprodukció. A mű koreográfus-rendezője a brit Jasmin Vardimon.

Maga az előadás, a folyamatos mozgás által diktált tempóval, valamint az egyszerű, ámde találó technikai megoldásokkal, és beiktatott monológokkal egy igazán dinamikus és látványos előadást produkáltak. A Yesterday – Emlékezz, hogy felejts olyan tematikákat érintett az előadás során, amelyekkel könnyen azonosulhatott a néző, és néhány esetben pontosan vissza is röpíthette emlékei közé. Az elhangzott monológok társadalmi és politikai kérdésekkel is foglalkoztak, amelyekben sokszor éltek az ellentmondásosság erejével. Emellett helyet kaptak könnyebb, humorosabb monológok is, amelyek nem változtattak a darab alaphangulatán, gördülékenységén. A dinamizmushoz egyebek között hozzájárult a zene is, amely folyamatosan más irányzatot szólalt meg, így is képviseltetve a sokszínűséget, mint amilyenek az emlékek is.

Szerző (Forrás)
Szecsei Szabolcs, Magyar Szó