Ugrás a tartalomra

Indulatokat kiváltó közbiztonság

Lakossági fórumot tartott Zentán a Vajdasági Magyar Szövetség

A közbiztonság kérdése és a mezőgazdasággal kapcsolatos újdonságok képezték a fő témáit annak a lakossági fórumnak, amelyet csütörtökön este tartottak meg a zentai városházán a Vajdasági Magyar Szövetség szervezésében.

A VMSZ jelenlévő parlamenti képviselői,  Fremond Árpád és Pék Zoltán a párt parlamenti frakciójának eddig elért eredményeit elemezve kiemelték, konstruktív ellenzékként viselkednek, azaz – ahogy Pék Zoltán fogalmazott – mindazon törvényekre, amelyek a magyarság, illetve az egész ország javát szolgálják, rászavaznak, ugyanakkor éles kritikát fogalmaznak meg mindarról, amiről úgy gondolják, nem megfelelő a lakosság számára.

A jelen lévő polgárokat a szervezők nevében Mészáros Károly üdvözölte, majd a közbiztonsággal kapcsolatos megvalósult és tervezett törvénymódosításokról Pék Zoltán beszélt, aki kifejtette, jelentős eredményként könyvelhető el, hogy a kis értékű lopások értékhatárát ötezer dinárra csökkentették, ám – mint mondta – a céljuk a zéró tolerancia elérése.

Ahogyan fogalmazott, február folyamán tervezik átadni a közrendről szóló törvénnyel kapcsolatos módosítási javaslatukat, amellyel azt szeretnék elérni, hogy a jövőben az 5000 dinárnál kisebb értékű lopásokat szabálysértésként kezeljék.

A nemrég elfogadott új mezőgazdasági törvénnyel kapcsolatban Fremond Árpád kifejtette, bár nem lehetnek vele maradéktalanul elégedettek, a korábbi állapotokhoz képest rendkívül fontos előrelépést jelent a törvény meghozatala.

Mint mondta, biztos támogatáspolitikára, átlátható rendszerre van szükség, hiszen a mezőgazdaságban kizárólag stratégiákban lehet gondolkodni, a bizonytalanság ugyanis gátolja azt, hogy a gazdák megfelelően tudjanak tervezni, és fejleszteni tudjanak.

Külön kitért a mezőgazdasági törvény által meghatározott újításokra, valamint azokra a momentumaira is, amelyek éppen a VMSZ indítványaiként kerültek bele a törvénybe.

A jelen lévő polgárok köréből ugyan sok kérdés érkezett a képviselőkhöz a mezőgazdasági törvény különböző rendelkezéseinek a gazdákra gyakorolt hatásairól is, ám a leghevesebb indulatokkal teli felszólalások a közbiztonsággal kapcsolatban hangzottak el.

A legtöbben a község területén történt lopások és betörések során megélt tapasztalataikat osztották meg a jelenlévőkkel, annak alátámasztásaként, hogy a közbiztonság helyzete korántsem kielégítő, sőt, ahogyan az egyik felszólaló fogalmazott, a helyzet tarthatatlan, ezért mielőbb lépéseket kell tenni annak javítása érdekében.

Az egybegyűltek közül többen javaslatokkal álltak elő arra vonatkozóan, szerintük miként lehetne javítani a közbiztonság helyzetén. Míg egyesek valamiféle önkéntes őrjárat megszervezésében, addig mások a bűnüldöző szervek munkája hatékonyságának növelésében látnák a megoldás kulcsát.

Több felszólaló is hangsúlyozta, szerinte mindenekelőtt a vonatkozó törvényeket kellene módosítani ahhoz, hogy jelentős mértékben csökkenhessen az ilyen típusú bűncselekmények száma, ugyanakkor abban is egyetértettek, hogy a megelőzésre is jóval nagyobb figyelmet kellene fordítani. Kiemelték, szerintük mindenféle lopással vagy betöréssel kapcsolatos bűncselekményt szigorúan meg kellene torolni, így próbálva megvédeni az emberek magántulajdonát.

Ugyanakkor azt is nehezményezték, hogy az emberek a saját házuk vagy udvaruk területén sem védhetik meg a tulajdonukat, ugyanis az egyik felszólaló elmesélte, hogy helybenhagyta a rajtakapott betörőt, majd végül neki kellett büntetést fizetnie.

A jelen lévő képviselők a lakossági fórum végén ígéretet tettek arra, hogy az önkormányzat és a rendőrség illetékeseivel közösen igyekezni fognak mielőbb konkrét lépéseket tenni a közbiztonság helyzetének javításért.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, M. E.
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét