Ugrás a tartalomra

Huszadik falunap

Adorján apraja-nagyja ünnepelt

Szeptember utolsó hétvégéjén Adorjánon az iskola udvarán a falunap alkalmából az óvodások és az iskolás diákok színes énekes-táncos műsorral köszöntötték falujukat és vendégeiket. Az esemény részvevőihez Borsos Csaba, a helyi közösség elnöke szólt:

– Immár a huszadik falunapot ünnepeltük meg Adorjánon, az elsőt 1998-ban tartottuk meg, ekkor volt településünk írásos említésének a 800. évfordulója. Azóta minden év szeptemberének utolsó hétvégéjén szervezünk a lehetőségeinkhez mérten szerény ünnepséget, amelyen vendégeinkkel együtt köszöntjük először is kis falunk lakóit, akik szorgalmas munkával kitartanak és kitartottak minden bajban majd ezer éven át.

Minden adorjáni és sok, falunkból elszármazott egykori lakos várja falunk születésnapját, hogy egy vidám délutánt és estét töltsünk el együtt, és visszatekintsünk az eltelt esztendő történéseire, jelentősebb eseményeire, és egy összegzést, számadást készítsünk így az év vége felé.

Ami a beruházásokat illeti, a falu vízvezeték-hálózatának a korszerűsítése zajlik, a beruházás a vége felé jár, és ezzel Adorján minden háztartása biztonságos ivóvízhez juthat, s ezzel a falu vízellátása remélhetőleg hosszabb időre meg lesz oldva.

Több pályázatunk is van, amelyek elbírálásra várnak. Felkészült a helyi közösségünk ezeknek a realizálására, a pályázatok lebonyolításához szükséges önrész a rendelkezésünkre áll. Az idei száraz és forró nyár, majd a jégveréssel kísért vihar nagy károkat okozott a zömében földművelésből élő adorjáni lakosságnak. Külső segítség mindeddig nem érkezett, a károsultak maguk szanálták a viharkárt.

A helyi közösségnek is elég nagy a kára, a szövetkezet épületét is megrongálta a vihar. A kárfelbecslés megtörtént, ígéretet is kaptunk több helyről, de kézzelfogható segítség eddig nem érkezett a faluba. Az adorjáni földeket érintő tagosítás, a komaszáció már hat évvel ezelőtt elkezdődött, hamarosan folytatódik, és reményeink szerint a jövő év folyamán be is fejeződhet.

Az év elején felvettük a kapcsolatot a Magyarország egyik legkiválóbb bortermelő vidékén található Cserszegtomaj településsel, és ezt a kapcsolatot testvértelepülési szerződéssel fogjuk megerősíteni. Körünkben üdvözölhettük Baltaszállás és Cserszegtomaj testvértelepüléseink képviselőit is – mondta a faluelnök, aki éves beszámolójában kitért a kis faluban folyó aktív sportéletre is.

A Tisza labdarúgóklubban három generáció rúgja a bőrt, a felnőtt csapat a Tisza menti ligában szerepel, és az ötödik helyen áll. A legnagyobb gond, hogy kevés a faluban a gyerek, akikkel meg lehetne kedveltetni a focit. Az 1969-ben alakult sportlövő szakosztályt az országos versenyeken elért kimagasló eredményeiért a Tartományi Sportszövetség Spartak-díjjal jutalmazta.

A falunapot ünnepelő polgárokat köszöntötte Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere is. Az ünnepségen és az azt követő szentmisén jelen volt Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke, Nyilas Leonov Anita, a község művelődéssel megbízott tagja, a VMSZ községi elnöke, Ótott Róberttartományi mezőgazdasági titkárhelyettes.

A műsorban felléptek az óvodások és a négyosztályos iskola minden tagozata, a Szőke Tisza Művelődési Egyesület asszonykórusa, valamint a helyi Koritari, azaz a teknővájó román cigányok egyesületének néptáncosai is.

A művelődési program után a falu plébánosa, Orcsik Károly és paptársai, Verebélyi Árpád és Barát Gábor celebráltak szentmisét. A Sarlós Boldogasszonyról elnevezett templomban az ünnepi szentmisén Szent István ereklyéjén elhelyezték a falu jelképeit.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, ger
Többi hír