Ugrás a tartalomra

Hőszigetelés a bácskossuthfalvi iskolában

A tartományi oktatási titkárság 3,3 millió dinár értékű támogatásával befejezték a főépületen végzett munkálatokat

Befejeződött az Id. Kovács Gyula Általános Iskola főépületére vonatkozó szigetelési-festési munkálatok második fázisa. Ezzel a lépéssel az udvar felőli falak, a mennyezet, valamint a tetőtér padlózata kapott hőszigetelést és új burkolatot. A pénteki átadó ünnepségen Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár példaértékűnek nevezte a közel 300 gyermek oktatását-nevelését biztosító iskola működését.

– A bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskola erős, jól szervezett tanintézmény. Az épület a 70-es évek elején készült el, azóta csak kisebb felújítási munkálatok történtek rajta, és az idő megtette a magáét az elmúlt évtizedek alatt. A vajdasági tanintézményekben  a titkárság támogatásával 4 évvel ezelőtt kezdődtek meg a felújítási munkálatok, Bácskossuthfalva pedig körülbelül 3 éve kapcsolódott be sikeresen és példaértékűen ebbe a folyamatba – hangsúlyozta a tartományi titkár.

A „kisiskola” épületszárny és az utca felőli falak hőszigetelésével mintegy 8 millió 800 ezer dinár támogatást fordított a tartomány eddig az Id. Kovács Gyula iskola korszerűsítésére. Nyilas Mihály kitért arra is, hogy munkatársaival, közreműködő partnereivel községi, tartományi és országos szinten azon dolgoznak, hogy valamennyi vajdasági iskolát sikerüljön felújítani.

– Hétfőn tettük közzé a legújabb pályázatainkat, és március derekáig tudják benyújtani kérvényeiket a tanintézmények. A felújításra vonatkozóan kisebb összegű, 2–6 millió dinár értékű projektumokat támogatunk, amire 144 millió dinár keretösszeg áll a rendelkezésünkre. Emellett a többi, már megszokott támogatásra is jelentkezhetnek az iskolák, így például középiskolai utaztatásra, kisebbségi közösségek egyesületei is jelentkezhetnek a nyelvhasználathoz kötődő pályázataikkal, amire összesen 410 millió dinárt különítettünk el. Egyébként az a tapasztalatunk, hogy továbbra is az épületek felújítása a legégetőbb több tanintézmény esetében, és jelentős túljelentkezéssel szembesülünk évről évre. A számos jó példa azt bizonyítja, hogy érdemes több kisebb lépésre felbontva pályázni egy-egy cél érdekében – fejtette ki a tartományi oktatási titkár, aki sikeres tanulást kívánt a bácskossuthfalvi gyerekeknek a  megújult falak között.

A tanintézmény igazgatója, dr. Crnkovity Gábor köszönetet mondott a támogatásokért, illetve a veterniki székhelyű Ozeblin vállalat lelkiismeretes hozzáállásáért. 

– Amikor az első fázis, vagyis a „kisiskola” felújítása elkészült, a gyerekek azt mondták, hogy nagyobb kedvvel, örömmel jönnek iskolába, mert annyira tetszik nekik a végeredmény. Nem mellékes tehát, hogy egy tanintézmény, ahol a gyerekek a napjuk nagy részét töltik, hogy néz ki, mit közvetít a környezete számára. Köszönettel tartozunk Nyilas Mihály úrnak, hogy a tartományi titkárság továbbra is támogatja az elképzeléseinket, illetve a bácskossuthfalvi helyi közösségnek, amely a munkálatok alkalmával biztosította a háttértámogatást – nyilatkozta az igazgató, aki elmondta azt is, hogy a tervezett utolsó szakasz alkalmával az iskola tornatermeként, illetve a falu sportcsarnokaként is működő épületet szeretnék szigetelni, illetve újrafesteni.

– Most már ez az egyetlen épületrésze az iskolának, amit nem tudunk tisztességesen felfűteni telente. Vékony fallal, mennyezettel épült annak idején, illetve új ablakokat is szeretnénk majd beépíteni. Készen állunk arra, hogy beadjuk a pályázati anyagot, hiszen a felújítás tervdokumentációja már elkészült. A főépületünk szigetelt falainak az előnye valóban érezhető, jobb a hőérzet, illetve hamarabb is felfűthetőek a termek – nyilatkozta Crnkovity, aki elárulta azt is, hogy a tanintézmény tetőszerkezetét azzal a célzattal is újították fel, szigetelték, hogy egyszer majd belakja az iskola könyvtára, vagy más szakterme.

Az ünnepélyes átadón közreműködtek a tanintézmény diákjai: Juhász Éva Luca, Pálfi Annamária Katinka, Polyákovity Mirella szavalattal, illetve Kovačević Tiana, a topolyai zeneiskola 3. osztályos tanulója klarinétjátékkal. Az eseményen többek között jelen volt Fremond Árpád köztársasági képviselő, Kislinder Gábor községi elnök, Seffer Attila, Bácskossuthfalva tanácselnöke, illetve Fazekas Róbert tanácselnök-helyettes is.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K.P.D. (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)
Többi hír