Ugrás a tartalomra

Hétfőtől lehet az MNT-ösztöndíjra pályázni

Új pénzelési kategória a Magyar Nemzeti Tanács felsőoktatási ösztöndíjprogramjában – Támogatást kaphatnak a mesterképzésben és a doktori képzésben részt vevők is

Július 15-től augusztus 10-ig lehet pályázni a Magyar Nemzeti Tanács felsőoktatási ösztöndíjára. 400 ösztöndíjat ítélnek oda az alapképzésben résztvevő hallgatók részére ebben a pályázati kiírásban. A pályázati feltételek nem változtak, de az elbírálás némileg módosult, és az ösztöndíj megtartásának a feltételei is változtak. Minderről Lengyel László, az MNT felsőoktatási ügyekkel megbízott tanácsosa beszélt.

Egy új kategória is van: aki 30 kilométernél közelebb lakik az intézményhez, tehát aki otthonról jár az egyetemre, vagy államilag támogatott diákotthonban kap elszállásolást, annak 90 eurós összeget ítélnek meg, kivéve, ha hiányszakon tanul, vagy nehéz szociális helyzetben van.

Kicsit változott a hiányszakok listája, például az Orvosi Kar esetében nem mindegyik szak lett hiányszakként kezelve, hanem konkretizálva lett, hogy mely szakok ezek, a Technológiai Karnak viszont minden szaka hiányszakként lett megnevezve, ez korábban nem így volt. A pontozásnál idén figyelembe veszik a tanulmányi, művészeti és sportversenyeken elért kimagasló eredményeket is, konkretizálva van, hogy milyen versennyel hány pontot lehet szerezni.

Az ösztöndíjat idéntől egy évre kötik és megszabták, hogy mit kell teljesíteni az ösztöndíj megtartásához. Amellett, hogy nem lehet évet veszíteni, a szakfőiskolán 8,50-es tanulmányi átlageredményt kell elérni vagy 8-as átlagot és maximális kreditpontot, az egyetemi nem hiányszakokon 8-as átlagot kell elérni, az egyetemi hiányszakokon pedig csak annyi kell, hogy a hallgató ne veszítsen évet, itt nem kötik tanulmányi átlageredményhez az ösztöndíj meghosszabbítását a következő évre.

A tanácsos arra hívta fel a figyelmet, hogy a pályázók olvassák el a pályázat kiírásához kapcsolódó határozatot is, és utána olvassák el a pályázati szöveget, így több kérdésre választ kaphatnak, kevesebb lehet a félreértés.

Az első körben felvett hallgatók július 15-től augusztus 10-ig pályázhatnak, majd szeptember 15-ig a második körben felvett hallgatók.

Az MNT határozatot hozott a Várady kiválósági ösztöndíj-hitel pályázat kiírásáról is. A pénzalap Váradi Tibor akadémikus 100 ezer dolláros adományának köszönhetően jött létre, és ezt az alapot az MNT további forrásokból is növelni igyekszik.

A mester- és PhD-képzésen levők pályázhatnak majd erre, 20 mesterszakos és 10 doktori képzésben részvevő hallgató számára írják ki. 150 eurós összeget kapnak a mesterképzésben részt vevők és 160 eurót a doktori képzésben részt vevők. A rangsor megállapításánál figyelembe veszik az eddigi elért tanulmányi átlageredményt, a tudományos publikációk számát és minőségét, a konferenciákon való részvételt, azt is, hogy van-e a pályázónak oktatói státusa, volt-e az MNT-nek ösztöndíjasa, olyan szakon tanul-e, amely területen kevés a magyar szakember, figyelembe veszik a világnyelvek magas szintű ismeretét és azt, hogy a hallgató a költségvetés terhére tanul-e.

Ez az ösztöndíj egy évre szól, a következő évben újra kell pályázni. Az alapképzési ösztöndíj automatikus rendszerben bírálódik, itt pedig a kiíró – mivel ez egy magánalapból létrejött összeg – diszkréciós mérlegelési joggal bír. Tehát más a kettő elbírálási mechanizmusa. Mivel ez ösztöndíj-hitel, a tanulmányok után bizonyos százalékát vissza kell fizetni. A hallgatók, akik tanulmányaikat nem végzik el legalább a határidő letelte után egy évvel, azok két éven belül az ösztöndíj teljes összegét lesznek kötelesek visszafizetni.

A többiek az oklevél megszerzését követő két éven belül lesznek kötelesek dinárban és kamatmentesen visszafizetni az ösztöndíj 50 százalékát, a legkiválóbbaknak pedig, akik évfolyamaik legjobbjainak a tíz százalékába tartoznak, az ösztöndíj 20 százalékát kell majd visszafizetniük.

A visszafizetett pénz az ösztöndíjalapba kerül, hiszen ezt az ösztöndíjat is úgy képzelik el, hogy fenntartható rendszerű legyen. Három bevételi forrásra támaszkodnak: a Várady Tibor által felajánlott összegre, az MNT is hozzájárul a költségvetéséből, valamint magánszemélyek, vállalatok, vállalkozók is belefizethetnek ebbe az alapba.

A MAGYAR NEMZETI TANÁCS KÖZLEMÉNYE

A Magyar Nemzeti Tanács a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Támogatásával 2013. július 15-én írja ki ösztöndíjpályázatát a 2013/2014-es tanévre vonatkozóan legfeljebb 400 hallgató számára.

A pályázatra azok jelentkezhetnek, akik első ízben nyertek felvételet felsőoktatási intézmény első évfolyamára, Szerbia területén megvalósuló akkreditált főiskola és akadémiai alap- illetve osztatlan képzésre, és az általános vagy középiskolát magyar nyelven végezték.

A jelen pályázati felhívás 2013. július 15-től augusztus 10-ig nyitott az első körben felvételt nyert hallgatóknak, míg a második körben felvételt nyert hallgatók szeptember 15-ig pályázhatnak.

A pályázati kiírás teljes anyaga és a kapcsolódó anyagok az MNT honlapján www.mnt.org.rs oldalon július 15-től lesznek elérhetőek.

Sikerekes pályázást kívánunk!, áll az MNT Közigazgatási Hivatala közleményében.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Tápai Renáta