Ugrás a tartalomra

Helyi közösségi választások Szabadkán

Július 7-én járulhatnak az urnákhoz a választópolgárok — arról döntenek, hogy saját helyi közösségük és az ott élők érdekeit kik képviseljék, ügyes-bajos dolgaik elintézésében kik segítsék őket.

A Zorka helyi közösségben, ahol élek, gyakran adódik gond a közvilágítással. Ilyenkor elegendő a közösségi oldalon létrehozott csoportban jelezni, hogy már megint sötét van valamelyik utcában, és a helyi közösség intézkedik. Emellett élénk közösségi élet is folyik nálunk. Gyerekeknek, felnőtteknek, időseknek rendszeresen szerveznek különféle rendezvényeket: a családi napoktól kezdve a sportrendezvényeken, kézműveskedésen, főzőcskézésen át a közös ünnepekig, ruhaosztásig…

— A szabadkai helyi közösségek közgyűlésének és tanácsainak négyéves mandátuma lejárt — emlékeztet Ladóczki Gyula, a szabadkai Városi Képviselő-testület titkára. — Időközben megváltozott a törvény, most már nem lesz külön közgyűlés és tanács, hanem csak tanács. A tanács veszi át a közgyűlés hatáskörét és a tanácsét, mely a közgyűlés végrehajtó szerve. Akik eddig a közgyűlés tagjai voltak, most a tanács tagjai lesznek. Azok a polgárok szavazhatnak, akiknek van választójoguk, vagyis a hagyományos választásokon is szavazhatnak, azzal a kitétellel, hogy a helyi közösség területén kell hogy állandó bejelentett lakóhelyük legyen. Ugyanannyi szavazóhely nyílik, mint egyébként, és mindenki ugyanott adhatja majd le a voksát, ahol eddig.

Jelöltlistát a választások előtti 15 napig lehet állítani, a választási névjegyzékben is ugyanaddig lehet módosításokat kérni.

Közös listákat állít a VMSZ és a Szerb Haladó Párt

— Partnerek vagyunk minden szinten, országostól önkormányzatiig, így nem látom, hogy miért ne lehetnénk partnerek a helyi közösségek szintjén is — nyilatkozta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. — Fontosnak tartom, hogy megőrizzük azt a politikai és ügyintézési befolyásunkat, ami az elmúlt éveket jellemezte. Meggyőződésem szerint ez a kistelepülések érdeke is, hogy az ott élő emberek ne feszüljenek egymásnak a helyi közösségi választások apropóján. Láttunk erre rengeteg példát, és azt is tudjuk, hogy ezek a sebek, ütések nagyon nehezen gyógyulnak, hajlamosak arra, hogy évekre megmérgezzék egy-egy kisközösségben a viszonyokat. Ez egyrészről nem éri meg, másrészről pedig, ha a megállapodás alapjait vesszük figyelembe, a négy évvel ezelőtt elért eredmények kiindulási alapot jelentenek a listák felállítása szempontjából.

Vajdasági Magyar Szövetség — Szerb Haladó Párt néven indítanak listákat azokban a helyi közösségekben, ahol a négy évvel ezelőtti választáson a VMSZ került többségbe a helyi közösség tanácsában, illetve Szerb Haladó Párt — Vajdasági Magyar Szövetség néven ott, ahol legutóbb a haladók kerültek többségbe.

— Ez volt az egyik rendezőelv, és ezért állítom azt, hogy ez a megállapodás semmiféle identitásvesztést nem jelent. Tehát nem az van, hogy beolvadtunk volna az ő listájukba, hanem az van, hogy a lista megnevezésében is láthatóak vagyunk. A jelöltek számát illetően a négy évvel ezelőtt elért eredményeket vettük figyelembe, és azoknak a leképzése, illetve a visszatükröződése látható most a felállított listákon.

* Kampányolnak-e majd?

— Természetesen! Elsősorban azokban a közegekben, ahol a mi közösségünk él. Egyrészről az elmúlt négy év teljesítményét összegezzük, másrészről pedig az emberekkel arról szeretnénk beszélgetni, hogy az elkövetkező években a lehetőségek tükrében mit kell csinálni.

* Külön kampányolnak, vagy a haladókkal együtt?

— Külön.

* Mozgósítani szeretnék az embereket?

— Természetesen, függetlenül attól, hogy általában a helyi közösségi hatásköröket és a helyi közösségi választásokat sokan lenézéssel kezelik. Folyamatosan azt látjuk az elmúlt hosszú időben, hogy fontos az, hogy a kisközösséget ki irányítja, fontos az, hogy kinek milyen tisztsége van, ki nyitja meg a különböző fontos rendezvényeket, ki az, aki ezeknek a rendezvényeknek a savát-borsát, a tartalmát, az üzenetét megfogalmazza. Ezért függetlenül attól, hogy a helyi közösségeknek komoly hatáskörük nincsen, hogy pénzforrásokkal nem rendelkeznek, fontosnak tarjuk, hogy azon a szinten is erőteljesen jelen legyünk.

 

Szerző (Forrás)
Hét Nap, Fehér Márta
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen