Ugrás a tartalomra

A hatóságot nem érdekli, hol folyik a Tisza

A Tisza ugyanott folyik, mint ezer évvel ezelőtt. A szerbiai körzethatárok viszont ezt még mindig nem veszik figyelembe, hiszen egyes települések, amelyek földrajzilag és történelmileg Bácskához tartoznak még mindig a bánáti Nagykikindához tartoznak.

Emiatt a helyieknek sokkal nehezebb ügyeiket intézniük, hiszen több tíz kilométert kell utazni a hivatalos okmányaik megszerzéséért.

A Vajdasági Magyar Szövetség továbbra is kiáll a körzethatárok módosítása mellett.

Ada, Zenta, Magyarkanizsa – három község, amely földrajzilag Bácskában található. Ennek ellenére az észak-bánáti körzethez tartoznak, Nagykikinda székhellyel. A Vajdasági Magyar Szövetség célja, hogy a három magyar többségű község az észak-bácskai körzethez tartozzon, ahogy a 90-es évek előtt is.

A székhely Szabadka lenne. Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője: „Remélem Belgrádban is belátják, hogy a Tisza nem lépett ki a medréből, és hogy a logikus körzethatároknak hogy kellene kinéznie, amelyek közlekedési, földrajzi, telekommunikációs, gazdasági infrastruktúrális logikával is összhangban állnak majd.”

Pásztor Bálint szerint Belgrádban egyesek az elszakadás első jelének gondolják a körzethatárok módosítását. Szerinte ennek a nézetnek a megváltoztatását nem segíti a többi vajdasági magyar párt. „A többi vajdasági magyar párt magyar területi autonómiára vonatkozó kijelentései direkt módon csökkentik az esélyét, hogy a 3 község lakóinak évtizedes álma teljesüljön.”

A községek lakóinak élete is egyszerűbb lenne a változtatás miatt. Például egy horgosi lakosnak nem Nagykikindára, hanem sokkal közelebb, Szabadkára kellene menni, ha az ügyeit kell intézni.

Pásztor Bálint elmondta, az elmúlt években már sikerült a VMSZ-nek részeredményeket elérnie.

Elfogadták a párt módosító javaslatát, amely a gazdasági kamarákra vonatkozott. Így a három község vállalkozói már nem a nagykikindai, hanem a szabadkai gazdasági kamarához tartoznak.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen