Ugrás a tartalomra

A határtérség fejlesztése

Nemzetközi munkaértekezletet tartottak Szabadkán

Dobó Márta, a szabadkai Városi Tanács nemzetközi és regionális kapcsolatokkal megbízott tagja kezdeményezésére 2013. március 11-én Szabadkán tartották meg a határtérség integrált fejlesztéséről szóló munkaértekezletet.

Az összejövetelen Magyarországról Mórahalom, Kelebia, Tompa, Kiskunhalas, Ásotthalom, illetve Észak-Bácska területéről Topolya, Magyarkanizsa és Szabadka önkormányzatainak rangos képviselői cseréltek véleményt.

Térségünk fejlődésének elősegítését, a gazdasági és társadalmi összefogás erősítését, a széles körű együttműködésen alapuló projektek megvalósítását és az együttműködésben részt vevők közötti kapcsolatok fejlesztését célzó kérdésekről tárgyaltak.

Megállapítást nyert, hogy a határtérség számos területen kínál lehetőséget az integrált fejlesztéshez, mint amilyen a gazdasági versenyképesség javítása, a környezetvédelem, a megújuló energiaforrások hasznosítása, a turisztikai és infrastrukturális tartalmak kiépítése, a hagyományokon alapuló termelés, valamint a közös katasztrófavédelmi rendszerek létrehozása.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a határ mindkét oldalán olyan projektötleteket kell megfogalmazni, melyek elősegítik a térség szereplői közötti együttműködéseket és a régió egységes fejlődését.

Ennek a folyamatnak a biztosítására törekedve fogalmazódnak meg majd a konkrét projektek is.

Az együttgondolkodás folytatására a tervek szerint május elején kerül sor.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen