Ugrás a tartalomra

Hamarosan tetőcsere tartományi eszközökből a hajdújárási iskolában

A Petőfi Sándor Általános Iskolának három épülete van: Hajdújáráson, Királyhalmán és Noszán. Mivel a noszai épület a Monarchia idejében épült, így az időt állóbb, ám a királyhalmi és hajdújárási épületek szalonit tetőszerkezete sürgős cserére szorul. Az iskola igazgatónőjét, Szűcs Annát kérdeztük a részletekről.
– A tartományi oktatási titkárság pályázatára mindkét épületünkkel pályáztunk, de csak a hajdújárási épület terve nyert. 2,9 millió dinárt nyertünk a szalonit tető lecserélésére. Most tart a közbeszerzés, és a terveink alapján még idén megvalósítjuk a felújítást. Ahogy az időjárás engedi, úgy fogunk haladni, ám a legjobb az lenne, ha tanítási szünetben tudnánk a munkálatokat végezni, mert akkor nincsenek diákok az épületben. Ha ezzel végeztünk, akkor tovább fogunk pályázni, hogy a királyhalmi épületet is fel tudjuk újítani.
Az igazgatónőt kérdeztük az évkezdésről, és a tantervben bekövetkezett változásokról is.
– Idén kevesebb diákunk van, és sajnos előfordul, hogy év közben még páran elmennek. Királyhalmán 15 elsősünk van, így ott elértük a minimális létszámot. Hajdújáráson 8 tanulóra kérnünk kellett a kis tagozat nyitását, viszont évkezdésre csak 6 diákunk maradt. Reméljük, hogy jövőre több diákunk lesz. Noszán a kombinált tagozathoz képest 6 diákunk van, ami jó számnak számít. Az évkezdőnk nagyon szép volt, a diákok örültek a csomagoknak, a tanévnyitón pedig megtisztelt bennünket Petkovics Márta a Magyar Nemzeti Tanácstól, és Vicsek Annamária, az oktatási minisztérium államtitkára is. Mivel ez egy homogén közösség, itt nem kérdéses, hogy a diákok magyarul tanulnak, itt nagyobb problémát jelentenek a kivándorló családok – tudtuk meg az igazgatónőtől.
– Az új tantárgyak bevezetése sem okoz gondot, bár még nem hívtuk össze a szülők tanácsát, de úgy tűnik, venni tudtuk az akadályt. Az informatika intenzívebb tanítását remek döntésnek tartom, hiszen ez nagyon fontossá vált napjainkban. A harmadik tornaóra nekünk az órarendben is meg fog jelenni, míg a fennmaradt fél tornaórát, tehát 15 percet mi testtartást javító percekre fogjuk használni. Egy képzésnek köszönhetően az alsós tagozatainkban a tanárok ezt már gyakorolják tavaly óta, most az egész iskolára ki szeretnénk ezt terjeszteni. Mindennap 15 percet, ha az idő engedi, akkor az udvaron, vagy a tornateremben testtartást javító perceket fogunk tartani, közösen. Erre még csak a tervet készítettük el, még sok munkák van vele, de igyekszünk minél előbb bevezetni a gyakorlatba is – mesélte Szűcs Anna, a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatónője.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Seregély Orsolya
Többi hír