You are here

A nemzeti tanácsokról szóló törvénymódosítás javaslata most egy olyan állomáshoz érkezett, amikor már elkészült az a munkaváltozat, amely a parlamenti vitába fog kerülni.

A mai megbeszélés összegezte a legfontosabb javaslatokat - nyilatkozta Hajnal Jenő a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a szerb kormány Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztériumának mai nyilvános kerekasztal beszélgetése után.

A közvitán a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosításáról és kiegészítéséről tárgyaltak. Az esemény megnyitóján többek között jelen volt Branko Ružić közigazgatási és helyi önkormányzati miniszter, valamint Andrea Orizio, az EBESZ szerbiai küldöttségvezetője is.

Hajnal Jenő, elnök, MNT: „A múlt héten a nemzeti tanácsok koordinációja egységes álláspontot tudott kialakítani hét pontban, és ezeket terjesztették be. Egyrészt magának a nemzeti tanácsoknak a státusza, a tanácstagok hatásköre. A másik nagyon fontos dolog volt a kultúra és a tájékoztatás terén azoknak a hiányosságoknak a pótlása, amelyek a törvényben most tapasztalhatók.

Ugyanakkor nagyon fontos az is, hogy az az ellenőrzési mód, amely a nemzeti tanácsok feladatkörét felügyelné, olyan szigorú szankciókat és egyéb elvárásokat követel meg, amelyek úgy gondoljuk, hogy magának az önkormányzatiságnak a kérdését is már megnehezíti.”

 

Szerző: 
Pannon RTV