Ugrás a tartalomra

Gyűjtik az aláírásokat a Magyar Összefogás listájára

Szabadkán ma este 7 óráig gyűjtik az aláírásokat a nemzeti tanácsi választásokon induló, a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott Magyar Összefogás listájára.

Horvát Tímea, a VMSZ szabadkai városi szervezetének elnöke elmondta: Vajdaság-szerte megszervezték az aláírásgyűjtést, a cél pedig, hogy a mai nap folyamán mintegy háromezer hitelesített támogatói nyilatkozatot gyűjtsenek össze. Szabadkán a csütörtöki nap folyamán gyűjtötték az aláírásokat a VMSZ által támogatott Magyar Összefogás listájára. Már az első órában, reggel 9 és 10 óra között, több mint kétszázan jöttek el, és írták alá a támogatói nyilatkozatot.

Rendkívül fontos szerepet tölt be a Magyar Nemzeti Tanács, amely az elmúlt években jelentős eredményeket mutatott fel - mondták el azok a szabadkai és környékbeli magyarok, akik délelőtt kígyózó sorban várakoztak arra, hogy kitöltsék és aláírják a Magyar Összefogás listáját támogató nyilatkozatot.

Molnár József, Szabadka: „A Magyar Nemzeti Tanács a kultúránk bölcsője. Ő viszi tovább, ő adja meg nekünk a direkciót, hogy milyen úton haladjunk. Ez nekünk annyira szükséges, mint ez az anyaföld, amelyen itt állok a VMSZ előtt. Látjuk, hogy milyen sokan vannak itt, sorban állunk, népszerű a VMSZ.

Hajrá magyarok, hajrá szabadkaiak, hajrá vajdaságiak!” Toldi Eleonóra, Szabadka: „Ezt a listát tulajdonképpen azért támogatom aláírásommal, mivel nagyon nagyban segítik az itt élő fiatalokat, mivel elkészült Újvidéken az Európa Kollégium, valamint ösztöndíjjal segítik, támogatják a fiatalok szülőföldön maradását.” Farkas Mária, Kelebia: „Fontosnak tartom, mivel támogatni szeretném a magyarságot, és ez most még valamennyire a mi jövőnk részére, de sokkal jobban az unokáink részére, hogy biztosabb alapon nyugodjon a jövőjük.” Az őszre esedékes nemzeti tanácsi választásokon a Magyar Összefogás teljes listával indul - nyilatkozta a Pannon RTV-nek Horvát Tímea. A VMSZ szabadkai városi szervezetének elnöke hozzátette: a Magyar Összefogás jelöltjei egytől egyig kitűnő szakemberek.

Horvát Tímea, a VMSZ szabadkai városi szervezetének elnöke: „Vajdaság-szerte történik az aláírásgyűjtés, más községekben is, a célunk több mint háromezer aláírást összegyűjteni. Ezért fontos a nagy részvétel már a korai órákban is, és az egy óra alatt, ha nézzük, hogy folyamatosan érkeznek az emberek a meleg ellenére is, én ezt köszönöm nekik.

Ezzel azt bizonyítják, hogy az elmúlt időszakban a Magyar Nemzeti Tanács listája, a Magyar Összefogás listája az MNT-n belül, olyan projektumokat valósított meg, amiket sokan sikerélménynek élnek meg.” Tizennyolc nemzeti közösség, így a magyar is, közvetlenül választhatja meg november 4-én nemzeti tanácsát. A nemzeti közösségek külön választói névjegyzékére a négy évvel ezelőtti adatok szerint a 254 ezer magyar közül valamivel több mint 137 ezren iratkoztak fel. Miközben az általános választói névjegyzékbe a felnőttkort elérő polgárt automatikusan bejegyzik, a külön választói névjegyzékbe való feliratkozás kizárólag egyéni kívánságra, személyes kérelemre lehetséges.

A polgárok a lakóhelyük szerint illetékes helyi önkormányzat hivatalában kérvényezhetik a feliratkozást a külön választói névjegyzékbe. Ehhez egyetlen dokumentumra, személyigazolványra van szükségük. Aki egyszer feliratkozott valamelyik külön választói névjegyzékbe, annak ezt nem kell megismételnie minden egyes nemzeti tanácsi választást megelőzően, ugyanakkor, ha valaki a 2014-es választások óta más településre költözött, automatikusan törölték a választói névjegyzékből, vagyis ismét fel kell iratkoznia.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír