Ugrás a tartalomra

A GMO nemkívánatos Újvidéken

Az újvidéki városi képviselő-testület pénteki ülésén szó esett a többi között a géntechnológiával módosított organizmusok (GMO), vagyis a génmódosított élelmiszerek használata és forgalmazása elleni deklarációról, a városi tanácsban történt változásokról, valamint egyes területrendezési tervek megváltoztatásáról.

A városi parlament ülése félórás késéssel indult, az első napirendi pont pedig a városi tanács eddigi tagjának, Petar Novakovićnak a lemondása, valamint az új tag kinevezése Horváth Zoltán személyében, aki a Szerb Haladó Párt kádere.

Božidar Protić, a Demokrata Párt városi bizottságának az elnöke kijelentette, hogy a polgármester és a képviselő-testület elnöke megsértették a törvényt, mert Novaković még márciusban lemondott, így kötelesek lettek volna a lemondását a következő ülésen napirendre tűzni, ezt azonban nem tették meg.

Az ülés további részében az ellenzék többször is kritizálta az új városépítési terv városközpontra vonatkozó részét, azt állították, nem eléggé átlátható.

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga azt indítványozta, váltsák le Dejan Čelart, az Informatika közvállalat elnökét, mert az utóbbi időben számtalan példa volt arra, hogy a közvállalat törvényellenes döntéseket hozott a polgárok kárára. Zlata Peričin, a VSZL képviselője elmondta, megengedhetetlen, hogy egy közvállalat lemezkiadásra költse a polgárok pénzét, ezenkívül kitért a kommunális számlákon megjelent biztosítással kapcsolatos incidensre is. Az indítványt a képviselők nem szavazták meg.

A városi parlament 8. napirendi pontja az Idegenforgalmi Szervezet éves beszámolója volt. Goran Sečuljski, a városi tanács tagja elmondta, az újvidéki Idegenforgalmi Szervezet nagyon rossz pénzügyi helyzetben volt, amikor átvette az új vezetőség, de elégedett a munkájával, Újvidéken tavaly 3,4 százalékkal több turista fordult meg, mint két évvel ezelőtt. Hozzátette, Újvidék nagyon sokat nyújthat a turistáknak, a Berlinben és Londonban megtartott turisztikai kiállításokon sokan érdeklődtek a város iránt, így egyre több turistát várnak.

Az ülésen megszavazták az újvidéki Történelmi Levéltár alapszabályzatának a megváltoztatását.

A Mindannyian Újvidékért tanácsnoki csoportosulás indítványozta a városi választási bizottság tagjának leváltását, és az újnak a megválasztását.

A géntechnológiával módosított organizmusok (GMO) szóló napirendi pontot a Szerbiai Demokrata Párt indítványozta. Petar Ćirović az SZDP nevében elmondta, a választások előtt megígérték, hogy a GMO betiltásáért harcolnak majd, és ezért ajánlották a városi parlamentnek, hozzák meg a város területére vonatkozó tilalmat kikiáltó deklarációt.

A DP szerint az SZDP politikai pontvadászatáról van szó, mivel Szerbia más önkormányzataiban is voltak hasonló indítványok, de azokat a hatalmi koalíció nem szavazta meg, a köztársasági törvény szerint ugyanis tilos a GMO használata. A DP szerint a deklaráció csak arra hívja fel a figyelmet, hogy tartsák be a köztársasági törvényt.

A VSZL képviselői felszólalásaikban kifejtették, a párt a GMO használata ellen van, de az indítvány szerintük populizmus, továbbá a városi parlamentnek nincs joga a GMO tilalmáról szavazni, mivel a köztársasági törvény már eleve tiltja a GMO használatát és terjesztését, ebből kifolyólag nem szavaznak sem a deklarációra, sem ellene.

A képviselő-testület végül megszavazta a GMO-ellenes deklarációt. Az ülés további részében a képviselő-testület a városi intézmények kádercseréiről döntött.

Szerző (Forrás)
hgy, Magyar Szó
Többi hír