Ugrás a tartalomra

A gazdaság és a kultúra hídjai

Vajdaság a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén lenne érdekelt török beruházások iránt

A török államfő látogatásakor aláírt 16 államközi szerződés megfelelő irányba mozdítja el a Szerbia és Törökország közötti baráti, gazdasági és politikai kapcsolatokat – állapította meg Újvidéken, a Tartományi Képviselőházban tett látogatása során İsmail Kahraman, a török parlament és Pásztor István, a vajdasági képviselőház elnöke.

A hivatalos szerbiai látogatáson tartózkodó török delegáció az államvezetőség, a Köztársasági Képviselőház tisztségviselőinek felkeresését követően érkezett Újvidékre, hogy a tartományi illetékesekkel is tanácskozzon. Pásztor ezt nagy megtiszteltetésnek nevezte.

Külön dicsérettel szólt Maja Gojkovićnak, a szerb parlament elnökének arról a javaslatáról, hogy ezentúl ne csak az ország déli, hanem északi részében is legyenek jelen a törökországi beruházók. Pásztor meggyőződésének adott hangot, hogy a vajdasági tartományi és helyi önkormányzati szervek készen állnak a török befektetések fogadására és megfelelő beruházási légkört tudnak szavatolni minden érdeklődőnek. Vajdaságot a mezőgazdaság és az élelmiszeripar eredményei emelik ki – jegyezte meg, így bizonyára ezeken a területeken nyílik majd a legtöbb lehetőség az együttműködésre.

Kahraman is meggyőződését fejezte ki, hogy a török befektetők érdekeltek lesznek a vajdasági lehetőségek iránt, hiszen, mint mondta, arról tájékoztatták, hogy fejlett szerbiai tartományról van szó. Azt mondta, a politikusok feladata a hidak és kapcsolatok létesítése, baráti viszonyok kialakítása a sikeres kooperáció érdekében.

Mint hozzátette, Törökország érdekelt lenne a kultúra terén is a fokozottabb együttműködés iránt Vajdasággal.

Pásztor ismertette vendégével az újvidéki nemzetközi kiállítások nyújtotta lehetőségeket is, melyek a török üzletembereknek is hatalmas gazdasági terjeszkedési lehetőséget jelentenének.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár
Többi hír