Ugrás a tartalomra

A gazdák átvették a kukoricamagot

Törökfaluban és Völgyparton ötvennégy kistermelő részesült a vetőmagadományból

A Vigyázzunk egymásra! akció keretében a Vajdasági Magyar Szövetség és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége a szociálisan leginkább kiszolgáltatott helyzetben lévő kistermelőknek segítségként egy holdra elegendő kukorica-vetőmagot adományoz Vajdaság-szerte, amit Törökfaluban és Völgyparton kedden adtak át az érintett ötvennégy gazdának. A vetőmagot Berze Tibor, a VMSZ törökfalui szervezetének elnöke és Nagy Rózsa alelnök vezetésével juttatták el az önkéntesek a gazdáknak Völgyparton és Törökfaluban.

Nagy Rózsa elmondta, hogy tizennégy völgyparti és negyven törökfalui kistermelő részesült a vetőmag-támogatásból, akik öt hektárnál kisebb területen gazdálkodnak. Többségük 65 év fölötti bejegyzett termelő, de akadnak közöttük fiatalabbak is. Kiemelte, hogy az illetékesek ellenőrizték a listát, és végül az ötvennyolc jelentkező közül ötvennégyen részesültek a vetőmag-támogatásban.

– Az akciónak köszönhetően ebben a nehéz helyzetben, amikor az emberek a szántóföldre sem tudnak igazán kimenni, akkor a Vajdasági Magyar Szövetség által egy olyan program valósult meg Vajdaságban, amely az idős gazdák megsegítését szolgálja – hangsúlyozta Berze Tibor.

– Ennek köszönhetően eljuttatták ezt a segítséget a VMSZ Ada községi szervezetének is, amit nagyon szépen köszönünk a falvak és a pártszervezet nevében is. Az akció főkoordinátora a Vajdasági Magyar Szövetség, a szakmai részét a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége vitte véghez a falvakban a helyi falugazdászokkal, hogy ez a program teljes egészében igazságosan valósuljon meg. Azt tapasztalom, hogy mindenkinek nagyon jólesett, hogy a járvány sújtotta időkben gondoltak a nehéz helyzetben lévő idős földművesekre. A nekik felajánlott kukorica-vetőmag jó helyre került, amit elültetnek, és őszre majd jó termést ad. A kistermelők egy-egy zsáknyi NS 640-es kukoricamagot kaptak, ami közismert újvidéki fajta, és a vidékünkön jól terem. Egy zsák 25 000 vetőmagszemet tartalmaz, ami 1 holdra elegendő mennyiség, és egyébként 3500–4000 dinárba kerül. A vetőmag vajdasági magyar vállalkozók magánadományaiból származik, akiknek lehetőségük van más embereken segíteni –nyilatkozta a Vajdasági Magyar Szövetség törökfalui szervezetének elnöke.

 
 

 

Szerző (Forrás)
Mayar Szó, csin
Többi hír