Ugrás a tartalomra

„Fontos, hogy soha ne történjen meg újra, ami 1944/45-ben történt”

75 éve kivégzett áldozatokra emlékeztek meg Bajmokon az Akácfa Emléktemetőben.

A településhez 252 ártatlan áldozat neve köthető. Bajmok művelődési egyesülete és a kegyeleti bizottság már 1990 óta minden évben elhelyezi az emlékezés virágait.

Több mint 200 bajmoki és környékbeli ártatlan személyt hurcoltak el, és végeztek ki 75 évvel ezelőtt. Az Akácfa Emléktemetőben található egyik emléktáblán Molnár Matild édesapjának neve is olvasható. Szerinte a legnehezebb dolog édesapa nélkül felnőni: „Kisgyerek voltam, 12 éves voltam amikor elvitték reggel a partizánok, és soha többet nem láttuk. Itt volt először a Községháza pincéjében, aztán bevitték a sárga házba és oda már nem lehetett bemenni, nem találtuk többet. Ő talán nincs is itt, bent van Szabadkán a tömegsírban, de oda nem tudok már elmenni. Ott is fel van írva a neve, hogy Polyák Pagonyi János. Magyarosította a nevét és talán ez volt a veszte.”

Fontos, hogy soha ne történjen meg újra, ami 1944/45-ben történt és különösen ne itt Vajdaságban - mondta beszédében Bunford Tivadar, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke: „Nagyon fontos, hogy megemlékezzünk, hiszen már azok, akik szemtanúi voltak ennek, hogy saját bőrükön megérezték ezeket a szörnyű és szégyenteljes eseményeket, azok már nagyon sokan eltávoztak közülünk. Mi a második és harmadik generáció nekünk kötelességünk, hogy ezt tovább vigyük az ifjúságra. Annál inkább, hogy ez soha, de soha ne történjen meg a történelemben, hogy ember emberre támad, hogy mindenféle ítélkezés nélkül ártatlanok kerülnek ilyen jogfosztott állapotba és gyakorlatilag az életüket vették el szörnyű kínok közepette.”

A kegyeletadáson a hozzátartozók mellett az Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Magyar Mozgalom és Szabadka Város Önkormányzatának képviselői is elhelyezték az emlékezés virágait.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen