Ugrás a tartalomra

Folytatódik a szabadkai városi stadion felújítása

Új pálya után új lelátók

A szabadkai városi stadionban az elmúlt időszakban több beruházás is megvalósult, és ez a tervek szerint a jövőben a lelátók teljes rekonstrukciójával folytatódik. Az elmúlt időszakban megújult maga a pálya is, ugyanakkor a helybeli Spartacus Labdarúgóklub tavaszi meccsein a szurkolók már az új eredményjelzőn követhették az eredményeket, vagyis hogy a házigazdák előbb vereséget szenvedtek a Čukarički csapatától, majd pedig 3-2 arányban legyőzték a surdulicai Radnik csapatát.

Dimitrioski Tamara tavaly decemberben került a Stadion Kommunális Közvállalat élére. Lapunknak nyilatkozva szót ejtett az eddigi felújításokról, illetve az előttünk álló beruházásokról is.

– A szabadkai városi stadion a tavalyi évben nagy változásokon esett át. Az augusztusban elkezdődött beruházással a stadion új gyepszőnyeget kapott, illetve megújult a rekortán burkolatú atlétikapálya is. A beruházás összköltsége mindegy 100 millió dinár volt. Ebből 60 millió dinárral a köztársasági kormány támogatta a felújítási munkálatokat, emellett további 20–20 millió dinárt biztosított a tartományi kormány és Szabadka Város önkormányzata. A felújításra nagy szükség volt, mivel a főpálya és az atlétikai pálya rendkívül rossz állapotban volt. A főpálya az új gyepszőnyeg mellett modern vízelvezető- és új öntözőrendszert kapott, illetve új kapuk lettek kihelyezve. A Spartacus Atlétikai Klub és a Spartacus Női Labdarúgóklub modern öltözőket is kapott, amik a lelátók alatti részen helyezkednek el. Mindezek a változások azért fontosak a számunkra, hogy a jövőben lehetőségünk legyen nemzetközi sportesemények lebonyolítására. Mindannyian emlékszünk arra, hogy tavaly a Spartacus férfi labdarúgócsapata kiváló eredményeket ért el, a bajnokságban a negyedik helyen végeztek, és ennek köszönhetően Európa Liga selejtezőmérkőzéseket játszottak. Az objektum és a gyepszőnyeg állapota miatt a hazai mérkőzéseiket sajnos nem tudták valódi hazai pályán lejátszani, hanem Újvidéken és Belgrádban voltak kénytelenek vendégül látni az ellenfeleket. Az említett projektum munkálatai 105 napot vettek igénybe, és ennek köszönhetően jelentősen javultak a labdarúgók és az atléták versenyzési, illetve edzési körülményei – fogalmazott Dimitrioski Tamara.

Az igazgatónő emellett előrelépésként értékelte, hogy a tavaszi idény kezdete előtt átadták az új led-kijelzőt, amit a női, illetve a férfi labdarúgócsapat mérkőzésein használnak. A tábla a Szerbiai Labdarúgó-szövetség ajándéka volt, tehát a Stadion közvállalatnak nem kellett pénzeszközöket elkülönítenie a megvásárlására, az ő feladata csak az volt, hogy a kijelző felszereléséhez biztosítsa a tartószerkezetet, a kábeleket, illetve magát a felszerelés költségeit. Ez utóbbi közel 2 millió dinárt tett ki, és Szabadka Város költségvetéséből biztosították. A régi eredményjelző táblát a tervek szerint a segédpályán állítják fel, amint lehetőség nyílik rá.

A stadion rekonstrukciója ezzel nem ért véget, a jövőben a lelátók is megújulnak.

– A közelmúltban a városházán megkezdődtek a stadion teljes felújításával kapcsolatos tárgyalások. Ezzel kapcsolatban született egy ötletterv, ami alapot nyújt ahhoz, hogy a közeljövőben, a tervek szerint 45 napon belül, elkészülhessen a főterv is. Ezt követően feltételezhetően augusztus-szeptember folyamán elkezdődhet a stadion teljes felújítása. Az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA osztályozása alapján négyes kategóriájú stadion épülne fel. A lelátók fedettek lesznek, és a tervek szerint a stadion több mint 8500 férőhelyes lesz. Emellett új öltözőkkel, tárolóhelyiségekkel, irodákkal gazdagodik a létesítmény. Ugyanakkor fitneszterem és edzőterem is épül, illetve kommerciális jellegű létesítmények is bekerülnek a tervezetbe. A tervek szerint egy 150 férőhelyes parkoló is kiépül. A beruházás várhatóan a köztársasági kormány támogatásával valósul meg – tudtuk meg Dimitrioski Tamarától, aki azt is elmondta, hogy a munkálatok ideje alatt a labdarúgócsapatok hazai mérkőzéseit más településeken rendezik meg.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, B.em (Fotó: Benedek Miklós)
Többi hír