Ugrás a tartalomra

Folyik a harc a zéró toleranciáért

Zéró toleranciát a lopások esetében!  A Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselői ma benyújtották a Közrendről szóló törvény, valamint a Büntető törvénykönyv módosításáról szóló törvényjavaslatokat, amelyek zéró toleranciát irányoznak elő a lopásokra vonatkozóan.

A köztársasági parlament épületében adták át a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselői azt a törvényjavaslat-módosítást, mellyel azt szeretnék elérni, hogy minden lopót büntessenek meg, ne csak azt, aki 5 ezer dinár feletti értékben lopott.

Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti frakciócvezetője azt mondta: tárgyalni fognak minden egyes frakcióvezetővel a köztársasági parlamentben, annak érdekében, hogy támogassák a törvénymódosítást. Azt szeretnék elérni, hogy az 5 ezer dinár alatti lopás elkövetőjét szabálysértésért üldözze az állam hivatalból, 5 ezer dinár felett pedig büntetőeljárás induljon. Pásztor Bálint: „Megszűnne az a jelenlegi szabályozás, ami szerint egy bizonyos összeg alatti érték esetében kizárólag a sértett indíthatna eljárást magánvád alapján.

Ez az elmúlt években természetesen azt bizonyította be, hogy a sértettek nem indítanak eljárást, ugyanis sem anyagi lehetőségük, sem idejük ezt nem teszi lehetővé, valamint a végkimenetel sem igazán volt biztosítva az ilyen jellegű eljárásokban az elmúlt időszakban.”

Varga László, a VMSZ köztársáségi parlamenti képviselője azt mondja, hogy külföldön az 50 euró alatti értékű lopáskor is nyomoz a rendőrség.

Ez a lényege a VMSZ törvénymódosítási javaslatának is. „A VMSZ által ma benyújtott törvényjavaslatnak az a célja, hogy a lopások esetében Szerbiában is bevezetésre kerüljön a zéró tolerancia. Eddig gyakorlatliag 5 ezer dinárig szabadon Szerbiában lehetett lopni, merthogy csak afelett üldözte az állam hivatalból a lopás elkövetőit.”

Pásztor Bálint úgy gondolja, reális az, hogy a nyárig a parlament elfogadja a VMSZ javaslatait és a zéró tolerancia elve érvényesül Szerbiában is.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír